Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Є три умови: українцям пояснили, коли і чому запровадять відключення світла

У Міністерстві енергетики пояснили, коли фахівцям доведеться вдатися до обмежень щодо подачі електроенергії споживачам

Фото: Pro Гроші

Графіки відключень світла наразі не є актульними для українців

Фото: Pro Гроші

Торік вже з жовтня по всій Україні відбувалися відключення світла через те, що російські терористи влаштували масовані обстріли енергетичної системи. Світло на кілька годин населенню вимикали до весни 2023 року, однак станом на листопад жодних обмежень щодо споживання електроенергії у нашій країні не запроваджували.

Про це сказав в етері телемарафону заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков.

За його словами, варіант з плановими відключеннями електроенергії спеціалісти зараз теж не розглядають. Ситуація в енергетиці залишається стабільною, енергетична система забезпечує світлом усіх без винятку споживачів. Зміни можуть відбутися, якщо:

  • російські терористи знову влаштують масові обстріли українських енергооб'єктів;
  • критична інфраструктура отримає пошкодження внаслідок атак;
  • кардинально зміняться погодні умови.

"Про фактор війни аж ніяк не можна забувати, я закликаю громадян буди готовими до різних ситуацій. Ми маємо розуміти, що відключень не буде, якщо не буде обстрілів", – пояснив Демченков.

В Україні зупинилася одна із ТЕЦ

3 листопада 2023 року призупинила роботу одна з теплоелектроцентралей (ТЕЦ) у південному регіоні. Це сталося не через ворожі обстріли, оскільки на об'єкті просто виникла технічна несправність. При цьому в Укренерго одразу заспокоїли громадян, що зупинка ТЕЦ не загрожує споживачам відключенням світла.

Якщо у вас відсутня електроенергія – причини дивіться в особистому кабінеті споживача або на сайті вашого обленерго", – зазначили у компанії.

Наскільки тривалим був блекаут у 2022 році

Ми вже писали, що вперше з блекаутом українці стикнулися 23 листопада, коли росіяни за допомогою ракет та дронів пошкодили значну частину української енергетичної інфраструктури. Тоді ворогу вдалося знеструмити велику кількість споживачів на доволі тривалий час.

Наприклад, у Києві світла у житлових будинках не було майже добу. В інших містах і селах ситуація з електропостачанням була різною. У деяких регіонах світло з'явилося лише через 74 години.

Одразу відремонтувати усі пошкоджені об'єкти енергетикам, звісно, не вдалося. Саме тоді в Україні запровадили віялові відключення світла, які відбувалися за графіками. Електроенергією споживачі могли користуватися, але тривало це від 6 до 12 годин на добу.

Що буде зі світлом вже цієї зими радимо дізнатися з нашого матеріалу.

Кому в Україні точно не вимикатимуть світло

Навіть за наявності графіків відключень, світлом зможуть користуватися підприємства, які використовують імпортну електроенергію. У Кабміні зазначають, що це дозволить зменшити дефіцит генерувальних потужностей та забезпечить операційну безпеку об'єднаної енергосистеми країни.

Тож до цих споживачів восени чи взимку не застосовуватимуть обмежувальні заходи у вигляді відключення електроенергії. Але за умови, що ці підприємства не перевищуватимуть визначені обсяги.

Нещодавно ми також пояснювали, чи працюватиме інтернет під час блекаутів. Також ми розповідали, як ДТЕК готується до зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.