Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зачепить всіх українців – головне нововведення жовтня

Наші громадяни стикнуться з вагомими змінами, які стосуються фінансових операцій в національній валюті

Фото: Pexels

Ліміти на перекази з картки на картку

Фото: Pexels

Кожного місяця в Україні відбуваються події, що впливають на життя населення. Інколи нововведення приносять користь і слугують важливій меті, а подекуди викликають обурення суспільства. Ліміти на перекази фізичних осіб "з карти на карту" відносяться до обох категорій.

Сайт Pro Гроші розповідає, яка зміна чекає українців 1 жовтня 2024 року.

Обмеження грошових переказів


Національний банк наприкінці серпня 2024 року повідомив, що запровадить ліміти на P2P-перекази на наступні пів року. Йдеться про фінансові операції фізичних осіб "з карти на карту". 1 жовтня запрацює обмеження у 150 000 грн на місяць: це означає, що власники банківських карток не зможуть відправити на інші рахунку понад вказану суму.

"За даними НБУ, 98% банківських клієнтів здійснюють щомісяця перекази, які не перевищують вказану суму, отже, встановлені обмеження в жодному разі не вплинуть на їхню фінансову активність",пояснили в Національному банку.

Водночас нова вимога не торкнеться:

  • українців, які можуть надати офіційне підтвердження місячного доходу понад 150 000 грн;
  • платежів за реквізитами IBAN;
  • переказів на рахунки юридичних осіб (компаній);
  • відправлень між особистими картками фізичної особи в одному банку;
  • платежів на користь волонтерів, які використовують спеціальні рахунки для збору коштів.

Що стосується волонтерів, то необхідно відповідати принаймні двом із п’яти визначених критеріїв приналежності до вказаної діяльності. Для втихомирення суспільного обурення та хвилювання НБУ навіть провів кілька обговорень зі спільнотою волонтерів, що допомогло напрацювати остаточне рішення, яке задовольнило всіх.

Навіщо встановлювати ліміт


Пропозицію обмежити вихідні перекази фізичних осіб Нацбанк озвучив ще восени поточного року, але стикнувся з супротивом громадськості. Тоді йшлося про ліміт у 100 000 грн і кількість переказів на місяць. Але кінцеве рішення видозмінили, презентувавши його 27 серпня.

Обмеження стали необхідністю для боротьби з "дропами". Це люди, які продають шахраям доступ до власних банківських рахунків. Ця схема дозволяє зловмисникам використовувати платіжну інфраструктуру у протиправній діяльності – відмиванні коштів.

"Вони є поширеним механізмом функціонування тіньової економіки. Деякі учасники ринку вже впроваджують ефективні правила, індикатори та моделі аналізу операцій для виявлення нетипової платіжної поведінки клієнтів, проте ці практики мають стати обов’язковими", – констатували в НБУ.

Аналітика регулятора свідчить, що через картки дропів щороку проходить близько 200 млрд гривень. Це незадекларовані кошти, з яких не сплатили податки в державний бюджет. Важко уявити, скільки недоотримує казна через функціонування незаконної схеми. Тому ліміти на вихідні перекази стануть бар’єром, який перекриє доступ до безперешкодного відмивання фінансів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Укрпошта хоче отримати обмежену банківську ліцензію та розповідали, що це дасть українцям. Також ми повідомляли, хто контролює банківську систему України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.