Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

І без світла, і без зв'язку: де в Україні зникатиме інтернет під час блекаутів

Пояснюємо, чому за понад рік повномасштабної війни в українців все одно будуть проблеми зі зв'язком взимку

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці знову матимуть проблеми зі зв'язком та інтернетом взимку

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українське військове командування вважає, що російські окупанти готуються до нових ракетних ударів по енергоінфраструктурі нашої країни. Торік на фоні тривалих відключень електроенергії у багатьох українців зникали ще й мобільний інтернет та зв'язок. Взимку ситуація знову може повторитися.

Про це сказав директор Департаменту з розвитку фіксованого інтернету Міністерства цифрової трансформації Юрій Мацик.

Як мобільні оператори та провайдери готуються до нових блекаутів

За його словами, у 2022 році всіх українських операторів зобов'язали підтримувати у робочому стані свої мережі впродовж 72 годин за умов відсутності електроенергії. До всього, у перший день вересня з'явилися вимоги щодо стійкості мобільних мереж.

Як пояснив Мацик, норм дотримуються магістральні оператори та розподільчі мережі. Тобто фіксованим інтернетом під час відключень світла зможуть користуватися майже половина абонентів в Україні. Перевагу матимуть ті абоненти, які отримують послугу технологією PON (Passive optical network, пасивна оптична мережа).

"Основні гравці ринку мають розвивати саме цю технологію, яка не боїться знеструмлень", — каже представник Мінцифри.

Попри це, станом на зараз всього 37% абонентів фіксованих мереж можуть підключатися до інтернет-мереж на базі PON.

"37% – це багато чи мало? У Київській, Рівненській, Тернопільській областях це близько 60%, а от у Києві – 9%, це критична ситуація. З чим це повʼязано? У багатьох операторів багато старих технологій, які не підтримують PON", — пояснює спеціаліст.

Мацик додає, що зараз Міністерство веде переговори зі столичними операторами. Їх просять докладати більших зусиль для оновлення мереж. Деякі вже займаються цим процесом активно приймають заявки на підключення нових мереж.

Чи будуть інтернет та зв'язок під час відключень світла взимку

Українцям радять заздалегідь підготуватися до днів без світла та зв'язку. Наприклад, подбати про те, щоб у вашому житлі з'явився інтернет, якому не страшні відключення.

"Для цього уточніть у вашого провайдера, чи перейшов він на енергоощадні інтернет-мережі (xPON). Як ні, знайдіть найближчого до вас провайдера, який зробив це, — і подайте заявку на підключення", – пояснив Юрій Мацик.

Також важливо мати павербанк або купити ще одне джерело безперебійного живлення для Wi-Fi-роутера.

"Навіть якщо оператор надає доступ до інтернету, у своєму домі ви маєте самостійно підготувати електроживлення для роутера, якщо зникатиме світло" — зауважив директор Департаменту з розвитку фіксованого інтернету Міністерства цифрової трансформації.

Мобільні оператори не готові до блекаутів

У Нацкомісії, яка здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, під час перевірки з'ясували, що усі мобільні оператори країни, попри торішній досвід, не готові забезпечувати зв'язком своїх абонентів майбутньою зимою.

У відомстві кажуть, що оператори взагалі неготові до блекаутів. Зазначається, що у Нацкомісії перевіряли наступні показники:

  • чи мають оператори необхідну кількість електрогенераторів, щоби забезпечити зв’язком критично важливі об’єкти у кожній області;
  • рівень забезпечення пально-мастильними матеріалами для джерел резервного електроживлення;
  • чи є автономні джерела живлення та резервування їх роботи по об’єктах у кожній з областей;
  • наскільки готові оператори реагувати на втрати резервів та замінювати генератори, що вийшли з ладу, на інші.

Відомо, що порушникам надали 20 днів для того, аби усунути усі недоліки. Інакше операторів почнуть штрафувати.

Раніше ми розповідали, що у Київстар, Vodafone та lifecell з'явилися оновлені правила користування роумінгом. Також ми писали, коли українці зможуть користуватися публічними точками Wi-Fi зі Starlink.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.