Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи будуть в областях однакові відключення світла – відповідь експерта

За словами експерта, до початку повномасштабного вторгнення Україна теж мала проблеми з електроенергією

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть залишитися без світла

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українців очікує досить важка зима через можливі відключення світла. Однак також варто розуміти, що у кожній області буде досить різна тривалість відключень. Зокрема, це повʼязано з генерацією.

Про це повідомив голова спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко.

"Не буває рівної системи відключення електроенергії. Якщо російська ракета влучила в трансформаторну підстанцію, яка знаходиться в тій чи іншій області, то це не означає, що комусь ми можемо залишити електроенергію, а комусь ні", — сказав Олег Попенко.

З його слів, у такій ситуації світло може відразу пропасти у половині області, а на перепідключення постачання електроенергії потрібен певний час.

Попенко зазначив, що відключення світла пов'язані з генерацією. Зокрема, її немає в Одеській області, тому там виникнуть проблеми з постачанням електроенергії.

Памʼятайте, що ворог робитиме все для того, щоб повністю вимкнути електроенергію. Тому не варто очікувати рівності.

Крім цього, до початку повномасштабного вторгнення Україна мала проблеми з електроенергією, адже ще тоді були чималі проблеми відключенням у багатьох областях. Наразі ж ситуація стала важчою, а проблем побільшало.

Скільки можуть тривати відключення світла

Народний депутат України, член комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Юрій Камельчук раніше висловив думку, що все залежатиме від роботи системи повітряної безпеки й того, як вона справлятиметься з "шахедами".

Нардеп пояснив, що всі працівники енергетичних об'єктів проходили навчання, як діяти в критичних ситуаціях. За його словами, все відпрацьовано так, щоб у разі обстрілів відключення світла були недовготривалими.

Які причини для блекауту

За словами гендиректора компанії-постачальника електроенергії Yasno Сергія Коваленка, перша з них – дефіцит власної генерації.

"Ми, на жаль, є дефіцитною державою, у нас не вистачає на піках власної електроенергії", — пояснив він.

Друга причина, через яку українці можуть залишитися без світла – пошкодження мереж.

"Ніхто не знає, чого очікувати, тому що ніхто не знає, куди будуть влучання. Маю надію, що не будуть, але я всім раджу персонально і я до цього готуюсь, що треба бути готовим, що відключення можливі", — зауважив гендиректор Yasno.

Раніше ми писали, навіщо українцям вже підготували графіки відключень світла. Також ми розповідали, скільки за світло платили українці у вересні.

Також сайт Pro Гроші вже зазначав вам про те, від чого залежатиме ситуація зі світлом в Україні взимку та чому енергосистемі досить складно без Каховської ГЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.