Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Скарби у вашому гаманці: незвичайні гривні, які коштують чимало (фото)

Деякі банкноти мають високу вартість через те, що є досить цінними для колекціонерів з кількох причин

Фото: pexels

Деякі купюри коштують досить дорого

Фото: pexels

Іноді українці можуть носити у своїх гаманцях ті купюри, що принесуть їм чималі гроші. Іноді ця сума може доходити навіть до 1 000 доларів. Така висока вартість може бути обумовлена номером купюри.

Про це пише radiotrek.

Скільки можна отримати за рідкісну гривневу купюру

Наприклад, 1 грн 2004 року продають за 20 000 грн (близько 550 доларів). Таку суму ви за неї можете отримати через рідкісний "низький" номер – ЗН 0000001. Наприклад, дана гривня продається в ідеальному стані, а також запаяна в оргскло.

Фото: скриншот

Українці також можуть отримати 10 000 грн (близько 300 доларів) за купюру в 1 грн, яка була 2014 року випуску. А все тому, що деякі з них мають "колекційний" номером УУ 1111111. У даної банкноти відсутні приховані дефекти, а також вона не зазнавала реставрації.

Фото: скриншот

За 25 000 грн (близько 700 доларів) можна продати банкноту, яка номіналом 500 грн 2015 року випуску. Вона повинна мати номер ХВ 6666666. Наприклад, дана купюра, якщо вірити оголошенню, має:

  • ідеальний стан;
  • відсутні дефекти;
  • реставрації вона не зазнавала.

Втім, на фото на купюрі можна помітити невеликий згин. Це може свідчити про те, що банкнота, можливо, була в обігу.

Фото: скриншот

Чому деякі купюри коштують цілий стан

Деякі банкноти мають високу вартість з кількох причин:

  • Обмежений тираж або випадковий випуск робить певні банкноти рідкісними. Наприклад, купюри, випущені в обмеженій кількості або ті, що були вилучені з обігу, мають вищу вартість.
  • Чим кращий стан банкноти, тим більше вона коштує. Банкноти, які збереглися без видимих пошкоджень, плям чи загинів, оцінюються значно вище.
  • Банкноти з важливими історичними подіями або унікальними дизайнами часто мають високу цінність серед колекціонерів. Наприклад, банкноти з періодів війни або революцій можуть бути дуже цінними.
  • Купюри з друкарськими помилками або дефектами стають дуже цінними для колекціонерів, оскільки такі помилки рідкісні й становлять інтерес.
  • Банкноти з особливими серійними номерами, такими як повторювані цифри, послідовні номери або дзеркальні числа, також мають підвищену цінність.
  • Якщо банкнота була в обігу лише короткий період або зовсім не використовувалася, її вартість може бути значно вищою.

Через усі ці фактори деякі купюри можуть вартувати набагато більше, ніж їх номінальна вартість.

Раніше ми розповідали про те, які номінали долара існують у 2024 році. Також ми писали про те, як самостійно визначити справжність доларових купюр.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.