Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Новий рік у темряві: чи може бути блекаут на свято і кому треба підготуватись

Разом з експертом розбираємося, коли можна очікувати на черговий ракетний обстріл і чи буде блекаут на Новий рік

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чи можна українцям чекати блекауту на Новий рік

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Новий рік цієї зими буде особливим і, на жаль, його особливість у тому, що святкувати доведеться під час війни. Окрім ходу бойових дій, кожного українця цікавить, що в цей час буде на енергетичному фронті? Чи очікувати блекауту у саму новорічну ніч, і як підготувати себе до найрізноманітніших сценаріїв з усіх боків?

Про це ми поспілкувалися з директором енергетичних програм Центру Разумкова Володимиром Омельченком.

Повний блекаут неможливий?

Експерт наголошує, що повний блекаут по всій Україні неможливий апріорі, оскільки наша енергетична система є об’єднаною, але складається з восьми регіональних систем, об’єднаних між собою високовольтними лініями передач.

Вона охоплює — Дніпровську, Донбаську, Західну, Кримську, Південну, Південно-Західну, Північну і Центральну системи. Наразі Укренерго контролює лише сім з восьми систем, оскільки півострів Крим тимчасово окупувала Російська Федерація і від’єднала його від української системи.

Якщо система втрачає нормативну частоту, відбувається роз’єднання енергосистеми на окремі острови. У нас є регіони де профіцит електричної енергії, а є такі, де дефіцит. Тому навіть якщо якісь регіони залишаться без світла, в інших електроенергія буде. І це я кажу про найгірший варіант, але такого, щоб вся країна була темною — це дуже малоймовірно.
Володимир Омельченко

Володимир Омельченко

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова

А от вірогідність ударів, враховуючи підступність та безпринципність ворога, з яким ми б’ємося, є. Омельченко вважає, що найбільш небезпечною датою є не новорічна ніч, а 25 грудня (Різдво) і, можливо, за декілька днів до кінця року.

На думку військового експерта Романа Світана, Росія навряд чи зробить масований ракетний обстріл у сам Новий рік, а от у 20 числах це більш ймовірно.

Від чого це залежить?

Омельченко наголошує, що треба враховувати ситуацію із нашою ППО, оскільки вона може укріпитися новими зразками західної техніки й це значно знизить ефективність російських обстрілів. З іншого боку, агресор зараз усіма силами намагається отримати ракети від Ірану і багато залежить від того, чи їй це вдасться.

Не знаючи цього, складно більш менш точно оцінити ризики і турбулентність в енергосистемі. Ситуація постійно змінюється у зв’язку з цими ударами. Краще готуватися до гіршого, а сподіватися завжди на краще, — зазначив Омельченко.

Кому треба бути обережним?

Якщо ви живете у прифронтовій зоні, куди дістає ствольна артилерія, експерт наполегливо радить евакуюватись, якщо є така можливість, або звернутися за допомогою до держави.

Можливо, на різдвяні свята краще поїхати з великих міст, якщо у вас є дача чи інша хата, але важливо, щоб там було все готово для зими, щоб все було утеплене і був запас дров чи іншого палива. Мешканці багатоповерхівок, на жаль, мають мало опцій, якщо не мають можливості переїхати, — каже експерт.

Однак дещо зробити все-таки можна:

  • утеплити квартиру підручними засобами, детальні рекомендації тут;
  • купити LED-лампи;
  • підготувати теплий одяг;
  • зробити запас технічної та питної води на тиждень;
  • дізнатися, де розташований найближчий Пункт Незламності й відвідати його.

Омельченко зазначає, що влада має у першу чергу подумати про забезпечення електроенергією водоканалу та системи теплозабезпечення, тоді ми зможемо пережити будь-який удар.

Психологічний стан

Звісно, загроза ракетного обстрілу і можливий блекаут не створюють новорічної атмосфери, але морально можна полегшити собі цей період.

Психотерапевтка Альона Гамзінова зазначає, що кожному важливо усвідомити, що сама по собі проблема відсутності світла не є такою страшною, і всіх лякає саме невизначеність.

Це викликає неабияку тривожність, з якою потрібно боротися, якщо не хочете знищити своє психічне здоров’я.

Для початку, подбайте про медіагігієну — не читайте сумнівні телеграм-канали й обмежте свій новинний потік кількома офіційними джерелами. Також пам’ятайте, скільки ви вже змогли витримати та пережити.

Я впевнена, що у житті кожної людини були випадки, коли вона справлялася зі складними ситуаціями. Це лише треба пригадати — що допомогло мені впоратись тоді, може допомогти і зараз. Про це потрібно просто поміркувати і знайти, — радить Альона Гамзінова.

Ну і головне, для боротьби з почуттям тривоги є практичні вправи, наприклад, дихальна гімнастика.

Комплексів дихальних вправ безліч, але головним секретом є те, що видих має бути довше, ніж вдих. Про інші методи від психотерапевтки читайте в нашому матеріалі. Ми також відповідали на п’ять головних питань про ваші гроші у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.