Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як військовим скористатися пільгами на освіту в Україні

Розповідаємо, які пільги мають військові та їхні діти на здобуття освіти в Україні

Фото: Скриншот/YouTube

Пільги на освіту для військових

Фото: Скриншот/YouTube

В Україні для учасників бойових дій та їхніх дітей передбачені особливі пільги на здобуття освіти. Держава надає фінансову підтримку в освіті таким категоріям населення.

Це передбачає Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Пільги включають:

  1. Безкоштовне або часткове покриття вартості навчання за кошти державного або місцевих бюджетів.
  2. Довгострокові пільгові кредити на здобуття освіти з можливістю часткового або повного списання.
  3. Соціальні стипендії, які допоможуть покрити частину витрат на навчання.
  4. Безкоштовне забезпечення підручниками, доступ до інтернету та інформаційних ресурсів у навчальних закладах.
  5. Безкоштовне проживання в гуртожитку.

Як скористатись цими пільгами

Для цього потрібно знати кілька важливих нюансів. По-перше, про наявність пільг слід повідомити приймальну комісію ще під час подачі документів. Також важливо, щоб інформація про пільги була внесена в державні реєстри. Якщо цього немає, необхідно надати оригінали документів безпосередньо у виші.

Щодо вступу на бюджет, тут ситуація не така проста. Для пільговиків виділяється лише частина бюджетних місць — зазвичай 10%. У закладах, що перемістилися із зони бойових дій, квота збільшується до 40%. Але навіть з пільгами потрібно пройти вступні випробування або співбесіду.

Якщо не вдалося вступити на бюджет відразу, варто спробувати пізніше. Іноді з’являються вакантні місця, коли хтось із вступників не підтвердить своє зарахування або не встигне подати документи. У такому випадку пільговики мають перевагу при переведенні на бюджет.

Також існує можливість взяти довгостроковий пільговий кредит на освіту під 3% річних на 15 років. Окрім цього, для учасників бойових дій передбачені соціальні стипендії. Їх розмір залежить від рівня навчального закладу: у закладах вищої освіти це 1180 грн, у фахових передвищих — 890 грн, а в професійно-технічних — 450 грн.

Для отримання стипендії необхідно подати відповідну заяву до адміністрації закладу освіти разом із копією посвідчення учасника бойових дій.

Таким чином, держава надає можливість військовим і їхнім дітям здобути освіту на пільгових умовах. Важливо тільки правильно скористатися цими можливостями та вчасно подати всі необхідні документи.

Раніше ми писали, хто з вчителів може отримати відстрочку від мобілізації. Також ми повідомляли, як отримати аліменти від чоловіка, який служить у війську.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.