Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Допомога на дітей одиноким матерям: який розмір виплат у 2024 році

Розповідаємо, які виплати від держави отримують одинокі матері у 2024 році та що потрібно для призначення допомоги

Фото: Pixabay

Фінансова підтримка одиноких батьків

Фото: Pixabay

Попри війну, українська система соціального забезпечення продовжує функціонувати, забезпечуючи підтримку найуразливіших категорій населення. Однією з таких груп є одинокі батьки, які потребують особливої фінансової допомоги для виховання своїх дітей.

Про те, як одинокі батьки можуть отримати фінансову допомогу на дітей, а також розмір цих виплат у 2024 році, розповіли на сайт Підгородненської міської територіальної громади.

Допомога для одиноких матерів становить різницю між 100% прожиткового мінімуму для відповідного віку дитини та середньомісячним доходом сім’ї на одну особу. Максимальний розмір допомоги:

  • для дітей до 6 років — 2 563 грн;
  • для дітей від 6 до 18 років — 3 196 грн;
  • для дітей від 18 до 23 років (за умови навчання) — 3 028 грн.

Хто має право на допомогу

Допомога для матерів-одиначок призначається без урахування інших видів соціальної допомоги на дітей. На отримання виплат на утримання дитини мають право:

  • одинокі матері, які не перебувають у шлюбі;
  • одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини немає запису про батька чи матір, або такий запис був внесений за вказівкою матері (усиновлювача, батька) дитини уповноваженим органом;
  • вдови (вдівці) з дітьми або батьки, у разі смерті одного з батьків, якщо шлюб між ними був розірваний до моменту смерті та вони не отримують пенсію у разі втрати годувальника або іншу соціальну пенсію.

Проте, якщо одинока мати, яка стала вдовою, уклала новий шлюб, вона зберігає право на допомогу на дітей, народжених до цього шлюбу, якщо діти не були усиновлені новим партнером.

Як отримати допомогу

Для отримання допомоги необхідно подати заяву до органу соціального захисту або ЦНАПу, додавши такі документи:

  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • декларацію про доходи та майновий стан сім'ї;
  • копію рішення про усиновлення (якщо дитина усиновлена);
  • витяг із Державного реєстру актів цивільного стану про реєстрацію народження дитини з даними про батька для призначення допомоги;
  • копію свідоцтва про смерть одного з батьків та довідку про те, що вони не отримують пенсії та державну соціальну допомогу (якщо один з батьків помер);
  • довідку про доходи, якщо в декларації є доходи, інформація про які відсутня в ДПС, Пенсійному фонді або соціальних фондах, та не може бути отримана за запитом органу соціального захисту (у разі неможливості підтвердження доходів довідкою, додається письмове пояснення).

Оформлення фінансової допомоги одиноким матерям стало більш доступним завдяки можливості подачі заяви онлайн через Портал "Дія". Кожен, хто відповідає критеріям, має можливість скористатися цією підтримкою, подавши відповідну заяву та документи.

Раніше ми писали, як оформити лікарняний по догляду за дитиною, а також чи зарахують декрет до страхового стажу матері.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.