Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газ чи електро? Чи варто змінювати тип опалення та на що краще орієнтуватися

Експерт стверджує, що ваше рішення має базуватися на кількох критеріях, про які не можна забувати

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Електроопалення стало досить ненадійне

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Через постійні проблеми зі світлом, які виникають в результаті обстрілів з боку РФ, українці все частіше почали задумуватися про зміну типу опалення. Адже більшість людей до повномасштабного вторгнення почали переходити з газу на електроопалення, яке зараз досить ненадійне. Пережити з ним холодну зиму наразі не так легко.

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко розповів сайту Pro Гроші про те, чи варто змінювати тип опалення та який обрати, аби точно залишитися з теплом.

Не варто забувати, що через обстріли України з боку РФ у нас досить сильно пошкоджена система електроенергетики. Саме тому на сьогодні газова система опалення є надійнішою.

Зараз краще користуватися газом. Для приватного сектору краще підійде природний газ, адже він більш надійний, хоча і недешевий. Однак газова система в основному ціла, якщо порівнювати з системою енергетики. Тому варто задуматися над тим, аби використовувати більше природного газу, – стверджує експерт.

Варто орієнтуватися на події

Однак навіть в цій ситуації є мінуси, адже ніхто не знає про те, подорожчає газ в майбутньому чи ні.

На сьогодні газ субсидується. Але якщо він подорожчає, то можливо, що такий вид опалення буде дорогим для деяких людей. Також треба розуміти те, як буде розвиватися ситуація на фронті, – додає Володимир Омельченко.

100% надійності

Найкраще ситуація склалася у людей, які живуть у приватному секторі. Саме вони можуть забезпечити себе так, аби точно бути з теплом усю зиму.

У такому випадку можна мати опалення на природному газі й котел на твердому паливі. Це такий найкращий варіант, щоб була надійність на 100%, – говорить експерт.

Скільки коштує газове опалення

Встановити таке опалення в середньому коштує 27 тисяч гривень. Однак памʼятайте, що ціна установки та експлуатації такої системи індивідуальна.

Вартість залежить від багатьох факторів, а саме:

  • площа опалення;
  • обладнання;
  • вартість газу.

Саме тому для кожної нерухомості вартість газового опалення може значно відрізнятися.

Як заощадити в опалювальному сезоні

Раніше ми писали, що ви можете заощадити на опаленні, якщо будете дотримуватися кількох правил. Перед початком кожного опалювального сезону слід перевіряти усю систему. Варто усунути повітряні пробки та відремонтувати місця можливого протікання. Також не забудьте, що:

  • термостатичний вентиль на радіаторі дозволить контролювати температуру в будинку, квартирі чи окремій кімнаті;
  • "тепла підлога" розподілить тепло саме туди, де воно найбільше потрібно;
  • міняти газову колонку або бойлер треба, якщо вони відпрацювали 15 – 20 років;
  • двері, вікна, дах та зовнішні стіни слід утеплювати;
  • купіть у квартиру щільні штори, адже вони допомагають утримувати тепло в оселі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що альтернативні прилади обігріву можуть спровокувати пожежу. Також ми повідомляли, як правильно заповнювати газовий балон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.