Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Блекаут взимку торкнеться не всіх: у Кабміні пояснили, хто буде зі світлом

Розповідаємо, кому в Україні не вимикатимуть електроенергію взимку та чому

Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Якщо в Україні цієї зими знову запровадять графіки відключень світла через ракетні обстріли з боку Росії, то ці обмеження не стосуватимуться деяких підприємств. Мова про фірми, які користуються електроенергією, що імпортується.

Про це сказав представник уряду в Верховній Раді Тарас Мельничук.

Таким чином, як зазначив він, Кабмін створю передумови для того, аби зменшити дефіцит генерувальних потужностей та забезпечити операційну безпеку об'єднаної енергосистеми нашої країни. Це потрібно, адже у разі масованих російських обстрілів, Україні доведеться вдаватися до імпорту електроенергії з країн Європейського Союзу.

"Передбачено не застосовувати заходи обмеження відбору електричної енергії до споживачів, яким постачається імпортована електрична енергія, у разі, якщо споживання електроенергії такими споживачами не перевищуватиме визначені обсяги", – йдеться у повідомленні.

За словами Мельничука, схожий механізм вже діяв торік, але термін його дії закінчився наприкінці квітня 2023 року.

Що буде зі світлом в Україні

Раніше ми розповідали, що енергетичній системі вдасться пройти зиму у спокійному режимі. Але усе залежить це від того, чи будуть росіяни гатити по об'єктах енергетичної інфраструктури.

Так, за словами виконавчого гендиректора ДТЕК Дмитра Сахарука, якщо обстріли будуть, ППО важливо знищувати ракети та дрони, й тоді вдасться втримати відновлену за останні пів року інфраструктуру.

"Якщо зараз вивести за дужки ракетні чи дронові обстріли, то в принципі ми маємо пройти зиму нормально. Без таких глобальних викликів, які були минулої зими. Але якщо обстріли почнуть, то вже будуть питання. Адже неясно, яким чином все це буде відбуватися", – пояснив він.

Сахарук зазначив, що збройні сили Росії направляють ракети та дрони на трансформаторні підстанції та станції, щоби залишити Україну без світла. Тому надзвичайно важливо ці об'єкти збивати.

Зазначається, що блекаут взимку дуже ймовірний у двох українських містах – Києву та Одесі. Також без електроенергії можуть залишитися Запоріжжя, Житомир, Кропивницький та Кременчук. Зрозуміло, що відключення можливі у прифронтових регіони: Харків, Суми, Чернігів, Херсон, Миколаїв.

Як довго заживлюватимуть енергетичну інфраструктуру взимку

У Росії досі є плани розгромити енергоінфраструктуру України, тож ймовірно, що взимку окупанти можуть вдатися до нових обстрілів. Це означає, що деякі регіони нашої країни знову можуть залишитися без електроенергії. Тож багатьох громадян турбує питання про те, як швидко енергетики повертатимуть світло.

Як пояснив гендиректор ДТЕК Київські регіональні електромережі Віталій Шайда, якщо росіянам вдасться зруйнувати підстанції Укренерго, Київський регіон може від'єднатися від єдиної енергосистеми. На відновлення може від одного до трьох днів. Проте, термін повністю залежить від ступеня пошкоджень української енергосистеми.

Раніше ми писали, коли в Україні запровадять графіки відключення. Також ми писали, у яких регіонах не буде інтернету під час блекаутів. Також нагадаємо, хто в Україні платитиме за світло більше вже з 1 листопада.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.