Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Хто платитиме за економічне бронювання – у Раді пояснили

Водночас точні суми, які потрібно буде віддати за бронювання, наразі не відомі

Фото: Unsplash

Хто буде платити за економічне бронювання

Фото: Unsplash

Роботодавці будуть сплачуватимуть за економічне бронювання своїх військовозобов'язаних співробітників. Проте кількість цих заброньованих осіб буде обмежено до 30-50%.

Про це розповів народний депутат, член Комітету з питань економічного розвитку Богдан Кицак в етері Київ24.

Хто буде платити за бронь

Богдан Кицак сказав, що за економічне бронювання працівників платитиме саме роботодавець. Але є нюанс: він не зможе забронювати понад 30% чи 50% військовозобов'язаних.

"Саму суму бронювання сплачує роботодавець. І не за всіх заброньованих чоловіків. Кількість обмеження буде від 30 до 50 відсотків, залежно від того, яке буде прийняте кінцеве рішення", – пояснив народний депутат.

Кицік додав, що наразі кінцевого рішення ще не узгодили.

За словами нардепа, було розроблено кілька концепцій у комітеті з питань економічного розвитку. У цих рамках і передбачався запуск громадської дискусії щодо запровадження економічного бронювання.

"Тому суми, які там передбачені, це від 20-30 тисяч гривень та гібридний формат, про яке все суспільство вже й так дискутує", – додав Кицак.

Він зазначив, що у Верховній Раді чекають фіналізоване рішення від Кабінету міністрів, який відрегулює або розширить перелік людей, які згодом будуть допущені до бронювання.

Водночас народний Олексій Мовчан назвав умови до бізнесу, який зможе забронювати деяких працівників:

  • офіційне оформлення;
  • відсутність штрафів, порушень податкового законодавства, податкових боргів.

Важливий факт: бронюванням зможуть скористуватись навіть підприємства, які не входять до переліку критичної інфраструктури в Україні.

Крім того, нардеп розказав, що бронювання від мобілізації також зможе отримати чоловік, який:

  • отримає "білу" зарплату;
  • має заробітну платню вище середньої по своєму регіону.

Тобто для мешканця столиця така офіційна зарплата має бути вищою 21 тис. грн, тоді як для жителя, наприклад, Полтавської області – понад 16 тис. грн.

Також ми розповідали, як анулювати бронювання працівника та у яких випадках це необхідно. Крім того, ми вже писали, чи може працівник втратити бронювання, якщо піде у декрет.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.