Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пекін вливає гроші в економіку: що відбувається з цінами на нафту Brent і WTI

Вартість сировини падає через кращі перспективи пропозиції, а стимулювання Китаю обмежує втрати

Фото: Unsplash

Цього тижня ринки нафти були зосереджені на Лівії та ОПЕК

Фото: Unsplash

Ціни на нафту знизилися третій день у п’ятницю, 27 вересня, та були на шляху до падіння протягом тижня. Інвестори зосередилися на очікуваннях збільшення видобутку в Лівії та ширшій групі ОПЕК+, хоча нові стимули з боку головного імпортера Китаю обмежені втрати.

Про це пише Reuters.


Ф'ючерси на нафту марки Brent впали на 20 центів, або 0,28%, до 71,40 долара за барель станом на 04:33 за Гринвічем.

Ф'ючерси на американську нафту West Texas Intermediate впали на 14 центів, або 0,21%, до 67,53 долара.


Нафта WTI впала на 6%, а нафта Brent впала на 4% на тиждень.

Що вплинуло на вартість сировини

Старший ринковий аналітик Phillip Nova Пріянка Сачдева сказала, що цього тижня ринок нафти зосереджений на Лівії та ОПЕК, попри те, що інвестори в різних класах активів були підбадьорені після того, як китайська влада нарешті випустила більш жорсткі стимули.

"Нещодавнє рішення ОПЕК+ збільшити видобуток лише додало похмурості", – сказала Сачдева, додавши, що ринок нафти боровся з ослабленням попиту протягом останніх кількох місяців.

Вона додала, що хоча невідомо, чи стимулювання Китаю призведе до підвищення попиту на пальне, воно все ж може запропонувати певний перепочинок ринку нафти.

Оскільки Пекін нарощує стимули для боротьби з дефляційним тиском і повернення економічного зростання до цьогорічної мети приблизно на 5%, центральний банк Китаю в п’ятницю знизив процентні ставки та влив ліквідність у банківську систему.

Після зустрічі вищого керівництва Комуністичної партії, яка продемонструвала більше терміновості щодо зростальних економічних труднощів, очікується, що додаткові фіскальні заходи будуть оголошені до вихідних у Китаї, які починаються 1 жовтня.

У четвер ворожі фракції, які боролися за владу над Центральним банком Лівії, уклали угоду про припинення конфлікту. Національний видобуток і експорт нафти знизилися через конфлікт. Цього місяця експорт сирої нафти знизився до 400 000 барелів на день (б/д) з понад 1 млн барелів минулого місяця.

Угода може призвести до повернення на ринок понад 500 000 барелів на добу лівійських постачань, за словами Деніела Хайнса, аналітика ANZ Bank.

Одним із прикладів є те, що Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) та її союзники, група, відома як ОПЕК+, зараз скорочують загальний видобуток нафти на 5,86 млн барелів на добу. Однак у грудні вони мають намір скасувати ці скорочення на 180 000 барелів на добу.

У повідомленні ЗМІ в середу стверджувалося, що раніше оголошений розворот стався через рішення Саудівської Аравії відмовитися від цільової ціни на нафту в 100 доларів і отримати частку ринку. Це призвело до падіння цін на нафту на 3% на попередній сесії.

Саудівська Аравія, яка фактично є лідером ОПЕК+, неодноразово заперечувала націлювання на конкретну ціну на нафту. Джерела в ширшій групі повідомили Reuters, що плани збільшити видобуток у грудні не є значними змінами в поточній політиці.

Аналітики FGE Energy повідомили клієнтам у четвер, що нафтові ринки залишаються дуже обережними щодо глобальних нафтових балансів у 2025 році та того, що має робити ОПЕК+, причому нещодавні хвилювання підкреслюються рекордно низькою чистою довжиною контрактів ICE Brent для керованого позиціювання грошей.

Раніше ми розповідали про те, що ринок нафти під тиском Близького Сходу. Також ми писали про те, як обмеження тіньового флоту Росії вплине на ринок нафти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.