Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Від бойової готовності до повного безладу. Ми перевірили, як працюють Пункти Незламності

Влаштували невеликий "рейд" київськими Пунктами Незламності у двох районах і розповідаємо, як вони працюють

Фото: Уніан, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

Перевірили роботу Пунктів Незламності на власному досвіді

Фото: Уніан, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

Після чергового варварського обстрілу енергетичної інфраструктури з боку РФ, в Україні було оголошено розгортання спеціальних Пунктів Незламності. Ці місця повинні були обладнати усім необхідним для того, щоб люди, у яких немає світла, могли погрітися, зарядити гаджети, зв’язатися із рідними та випити гарячого чаю.

Після запуску ініціативи у столиці з усіх боків посипались десятки коментарів. Одним сподобалась ідея, а інші писали, що Пункти взагалі не працюють або не мають обіцяних зручностей. Сайт Pro Гроші вирішив на власному досвіді перевірити роботу Пунктів у двох районах Києва.

Як працюють Пункти Незламності?

Для початку розберемося, як знайти Пункт біля себе і дізнатись про його роботу усі нюанси. Для цього є спеціальна мапа із різними позначками — можна скролити і шукати, а можна ввести свою адресу і подивитись, що є поруч.

Також на мапі пункти виділяються двома видами позначок — жовтими й синіми.

Фото: скриншот
Фото: скриншот

Жовті – це і є Пункти Незламності, а сині — Пункти Незламності відповідального бізнесу і вони суттєво відрізняються. У місцях, облаштованих місцевою владою, обіцяють можливість підзарядитися, обігрітися, випити теплий напій, скористатися інтернетом та аптечкою.

А Пункти від відповідального бізнесу передбачають виключно можливість безплатної зарядки. При натисканні на певну позначку на карті ви побачите точну адресу, графік роботи та послуги, які можна там отримати.

Голосіївський район

Я вирішила відвідати обидва види Пунктів Незламності й почала зі школи, яка розташовувалась неподалік мого дому. На мапі зазначалося, що пункт працює цілодобово, у ньому є генератор, тепло, інтернет та гарячі напої.

Навіть якщо ви випадково опинилися у цьому районі, ви відразу зрозумієте, що це Пункт Незламності, оскільки велика табличка висить на воротах зі сторони вулиці.

Фото: Pro Гроші
Фото: Pro Гроші

Наступний покажчик вже на дверях, виглядає так само. Заходжу в середину, одразу зупиняє охоронець. Кажу, що вимкнути світло, а треба терміново зарядити телефон і запитала, чи є генератор.

Чоловік сказав, що генератор є, але запускати зараз його не будуть, та і навіщо — школа належить до інфраструктури, яку відключають в останню чергу, тож світло було.

Через одну людину генератор запускати, зрозумійте. Коли люди сходяться через декілька годин після відключення світла, тоді ми запускаємо, коли всі збираються, — сказали мені.

Але в підзарядці не відмовили й для мене винесли велику котушку із розетками. У разі блекауту її приєднають до генератора, пояснив вахтер.

Він також розповів, що зазвичай люди сходяться через 5 годин після відключення світла і лише після досить масштабного.

Що всередині?

Насправді школа майже не зазнала змін. У холі стоїть ще один показник, є котушка з розетками й ще певна кількість розеток біля місць для сидіння. Поруч на лавці стояли чайник та каструля, в яких гріють воду чи чай, коли сходиться багато людей.

Судячи з того, що вчительки планують виставки на парті, де стоїть котушка, пункт особливою популярністю не користується.

Підзарядивши телефон я вирішила йти та наостанок запитати, чи правда, що Пункт функціонує цілодобово. Вахтер дуже здивувався і сказав, що такого розпорядження немає і можна приходити з 7 ранку до 22 вечора і наголосив, що заряджати, у випадку блекауту, можна лише телефони. Працювати з ноутбуком не дозволяють.

Фото: Pro Гроші
Фото: Pro Гроші
Фото: Pro Гроші

Фото: Pro Гроші

Фото: Pro Гроші

Фото: Pro Гроші

Відповідальний бізнес

Наступний на черзі відповідальний бізнес, на карті за декілька зупинок бачу, що Пункти є у відділеннях ПриватБанку та в АТБ.

На карті зазначається, що підзарядитись у відділеннях банків можна з 9 до 18, тобто, у години роботи точки.
Але ні перше, ні друге відділення не мають позначки Пункту Незламності, ні зовні, ні з середини.

А от на дверях АТБ я знайшла потрібний вказівник. Пункт підзарядки розташований на виході з кас і передбачає декілька подовжувачів, у яких можна зарядити телефон.

Фото: Pro Гроші
Фото: Pro Гроші

Всі школи різні

Я вирішила завітати до ще одного Пункту від місцевої влади в іншій школі. Навчальний заклад дуже великий, тож я розраховувала на гарні умови та підготовку.

Обійшовши усю будівлю, я не побачила жодної таблички, яка б натякала на наявність тут Пункту Незламності, лише на дверях одного з входів всередину я знайшла позначку, а одразу під нею зазначалося, що під час навчального процесу до школи заходити не можна.

Я зайшла всередину і мене одразу "спіймала" вахтерка, яка заявила, що до школи не можна.

На мій аргумент про те, що тут розташовано Пункт Незламності й він має працювати цілодобово, жінка сказала, що він не працює і нічого не готово, а прийти можна буде лише в екстреній ситуації, якщо кілька днів не буде світла.

І правда, жодних слідів Пункту Незламності, окрім таблички на вході, немає, абсолютно нічого. На цьому моменті вахтерка відтіснила мене до дверей і довелося піти.

Оболонський район

Тут Пунктів Незламності дуже багато, але чи всі вони працюють — велике питання, яке досліджував мій колега Андрій.

Наприклад, облаштоване місце з генератором мало бути у відділенні ДСНС, але там заявили, що вперше про це чують.

А от у магазинах ситуація краща. Звісно, там вам не дадуть гарячого чаю, але місця для зарядки облаштовані добре, зокрема в Епіцентрі та Велмарті.

Правда, персонал і там, і там каже, що користуються цією можливістю не часто, але коли вимикають світло масово — тоді є попит, а виглядає це так:

Фото: Pro Гроші
Фото: Pro Гроші
Фото: Pro Гроші

Фото: Pro Гроші

Фото: Pro Гроші

Фото: Pro Гроші

Також Андрій завітав до однієї зі шкіл і поспілкувався з директоркою. Йому розповіли, що школа працює дистанційно, тобто навчальний процес там не ведеться.

Якщо у тебе нема довго світла — йдеш в школу, стукаєш у двері. Виходить охоронець, впускає тебе в школу, там на кожному із 3 поверхів є розетки працюючі. У них є генератори на саму школу і плюс на Пункт Незламності генератор. На поверхах стоят лавки, можна сісти, підзарядити гаджети, але у сам Пункт Незламності мене не пустили, бо немає коменданта.

Директорка розповіла, що взагалі Пункт працює тільки під час тривог. Там є світло, розетки, вода бутильована (питна), чайник, чаї, дещо ще доносять люди з продуктів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли відключення світла можуть тривати менш як чотири години. Також ми повідомляли, чи готуватися водіям до дефіциту пального.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.