Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

2022 VS 2023 – як довго тривав перший блекаут й до чого готуватися українцям тепер

Людям краще вже зараз підготуватися до можливих відключень і запастися усім необхідним на цей період

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Люди можуть залишитися без світла

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці готуються до важкої зими з можливими відключеннями світла та блекаутами. І це цілком реально, адже, за словами президента України Володимира Зеленського, в цей період ми матимемо багато атак з різних сторін і різними видами російських ракет.

Сайт Pro Гроші розповідає, як надовго українці можуть залишитися без світла.

Зміст
1.Скільки тривав блекаут минулого року
2.Як довго триватимуть можливі блекаути цієї зими
3.Скільки триватимуть відключення
4.Де можна дізнатися про графік відключення світла

Скільки тривав блекаут минулого року

У 2022 році перший блекаут в Україні відбувся 23 листопада. Це сталося після терористичного обстрілу росіянами об'єктів української енергетичної інфраструктури. Ці дії ворога призвели до серйозних пошкоджень електромереж. Як наслідок, українці залишилися без світла на тривалий час.

Наприклад, у Києві для багатьох жителів блекаут затягнувся на добу і навіть довше. В інших містах і селах ситуація з електропостачанням була різна. У людей не було світла від 12 до 74 годин.

Відновити все майже повністю вдалося вже через тиждень після обстрілу. Тоді повернулися графіки й люди могли побачити час відключень. Десь вони залишались аварійними, але все одно по 6-12 годин на добу споживачі отримували електроенергію.

"Виробники електроенергії забезпечують 73% споживання електроенергії в Україні. Дефіцит потужності становить 27%. Поступово росте потужність генерації, що дозволить дещо знизити дефіцит в енергосистемі", — повідомили в Укренерго 30 листопада 2022 року.

Як довго триватимуть можливі блекаути цієї зими

В коментарі сайту Pro Гроші голова Спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко повідомив, що повного блекауту, тобто, коли вся Україна порине у темряву, навряд чи варто очікувати.

Варто розуміти, що наразі у країни є можливості залучення імпорту електроенергії, а також перемикання її з регіону на регіон. Однак варто готуватися і до того, що будуть тривалі відключення світла в окремих областях.

Скільки триватимуть відключення

Цього року люди можуть залишатися без світла на 8, 10 та навіть 12 годин поспіль. Щодо графіків, то вони вже створені в кожній області станом на 1 жовтня 2023 року, але використовуватимуть їх лише в критичних випадках.

Де можна дізнатися про графік відключення світла

Дану інформацію краще перевіряти у регіональних операторів, адже саме у них ви можете відстежувати всі можливі зміни по відключеннях:

Однак українцям краще вже зараз підготуватися до відключень і запастися усім необхідним на цей період.

Нагадаємо, що ми вже розповідали про те, як підготуватися до довготривалих відключень світла. Також ми писали, яким містам найбільше загрожує блекаут взимку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.