Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

З теплом навіть без світла: як запустити котел і обігріти будинок без електроенергії

На власному досвіді розповідаємо, як зробити так, щоб під час відключення електроенергії котел працював і обігрівав приватний будинок

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Опалювати будинок таким способом дешевше, ніж генератором

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Віялові відключення приносять багато незручностей і проблем, з якими українцям доводиться розбиратися. Проте люди знаходять вихід з будь-якої ситуації, і попри терористичні обстріли росіян нашої критичної інфраструктури, ми знаходимо способи обігрітися і сидіти при світлі. Ситуація ускладнилася 23 листопада, коли через масовану ракетну атаку по всій Україні запровадили аварійні відключення. Та попри це варіанти є.

Наша редакція Pro Гроші вирішила розповісти про один зі способів, як залишатися в теплі в приватному будинку, коли нема світла. Газові котли, які працюють від електроенергії, будуть вас гріти навіть при відключеннях, і ми пояснимо, як.

Далі історія ведеться від першої особи.

Мерзли без світла, поки не згадали про старий спосіб


Наша родина живе у приватному будинку і має автономне опалення. Дім обігріває газовий котел, який працює від електроенергії. І, відповідно, з початком віялових відключень, почались і "відключення" тепла.

Якщо восени можна було грітися теплим одягом і особливо стіни не охолоджувались, то взимку з наближенням до нульової температури холод відчувся і в будинку.

Загалом у нас та у всіх сусідів є генератори. Однак якщо порахувати, то витрата бензину і грошей на нього дуже велика заради 4 годин зі світлом. Адже ноутбуки та телефони довго тримають заряд, а потужності мобільного інтернету вистачає, щоб працювати. Крім того, у дворі є скважина, тому вода є завжди, а також стоїть газова плита, тому можна готувати їжу. Власне основна проблема – це тепло. І її можна вирішити так.

Ще кілька років тому у нас були постійні аварії на лінії, і світла не було по кілька днів. Генератора тоді ми не мали, і хоча б для обігріву знайшли досить простий спосіб. Про який згадали восени 2022 року під час великої війни.

Отже, все, що потрібно – це звичайний акумулятор та безперебійник. Працює це так: котел постійно підключений до безперебійника, який своєю чергою підключений до мережі та акумулятора. Коли вимикається світло, безперебійник моментально перемикає котел на живлення від акумулятора. Щойно світло з'являється, так само миттєво котел знову підключається до електромережі, а акумулятор починає заряджатися.

Тобто, вручну робити нічого не потрібно, система працює сама по собі і будинок обігрівається в будь-якій ситуації. Однак мінусом можна назвати те, що такого обігріву вистачає рівно на стільки, скільки є заряду в акумулятора. Тобто, таке джерело не вічне і в певний момент генератор таки доведеться увімкнути.

Скільки це коштує


Як і з більшістю товарів, для таких пристроїв є різні цінові сегменти. У нашому випадку витрати були такими: акумулятор коштував 5 500 грн, ціна безперебійника приблизно склала 3 500 грн. Тобто, всього ми витратили 9 000 грн.

Однак якщо порахувати у довгостроковій перспективі, то такий метод дешевший, аніж вмикати генератор і постійно купувати для нього бензин, який досить швидко витрачається. Але варто зауважити, що це чудовий варіант для віялових відключень, коли світло періодично вмикають і акумулятор може підзаряджатися. На випадок екстрених тривалих відключень, можливо, слід подбати про генератор, якщо ви живете в приватному будинку. Раніше ми писали, який генератор обрати для будинку, і чому їх не рекомендують ставити в квартирі.

Чим займаються українці під час відключень електроенергії


Сайт Pro Гроші поспілкувався із читачами, які розповіли нам про свої нові звички та приклади того, як вони проводять час без світла.

Наприклад, одна із читачок зазначила, що тепер у неї випрацювалось правило мити голову щойно є така можливість. Крім того, вона тепер звіряє графіки відключення не лише за своєю адресою, а і адресами закладів, куди вона ходить. Особливо тих, які надають певні послуги.

Хтось під час відключень і відсутності інтернету спілкується з сім'єю, хтось грає і ігри, а хтось навіть накладає шини для іммобілізації на ноги. Читайте історії українців про те, чим вони займаються під час відключень та як змінились їхні звички.

Також читайте про те, як відправити власний гуманітарний кошик у щойно звільнені населені пункти Херсонщини, Харківщини і Донеччини і які наслідки масованої ракетної атаки росіян по Україні 23 листопада.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.