Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Секрети минулого: чому в СРСР використовували газети під шпалерами

З радянських часів можна було дізнатися чимало дивних практик, які раніше використовувати через дефіцит

Фото: pexels

Раніше люди використовували спеціальні методи

Фото: pexels

В Україні можна зустріти чимало квартир на вторинному ринку. Тому ті, хто їх купував, точно стикався під час ремонту з газетами під шпалерами. Однак це була справжня необхідність у ті часи, адже старі газети на стіні виконували спеціальні функції.

Про це пише УНІАН.

Навіщо під шпалери клеїли газети в СРСР

З радянських часів можна було дізнатися чимало дивних практик. Деяким з них іноді й досі не можуть знайти логічного пояснення. Однак є і ті, які цілком виправданні, але в сучасному світі вони вже не є необхідністю.

Газети під шпалерами виконували три дуже важливі функції:

  • Вирівнювання стін

Зазвичай стіни вирівнюють шпаклівкою, але в епоху Союзу її не було в продажу — люди виготовляли її самостійно. Однак досягти ідеальної рівності стін за цією технологією не завжди вдавалося. Оскільки для наклеювання шпалер потрібні були рівні поверхні, кмітливі люди почали використовувати газети.

У ділянках з нерівностями стін газети часто наклеювали у два або навіть три шари. Коли папір висихав, він натягувався, маскуючи недоліки й створюючи практично ідеальну поверхню, на яку шпалери лягали бездоганно.

  • Створення основи

Раніше ви ніде не зустріли б щільні вінілові шпалери на флізеліновій основі. Їх робили з тонкого і крихкого паперу. Коли їх наклеювали на стіни, то вони просто рвались і цим самим викликали паніку у людей, адже товар був у дефіциті й знайти ще одні такі шпалери було майже неможливо. Також при такій поклейці часто зі стін обвалювалася штукатурка – разом зі шпалерами.

Однак газети виправляли ситуацію, адже завдяки своїй легкості, краще трималися на поштукатурених або ж бетонних стінах, і зчеплення шпалер із газетами було надійнішим. Виходить, що у такий спосіб звичайному паперу вдавалося зміцнювати стіни й навіть замінювати ґрунтовку.

  • Утеплення

Це може звучати дивно, але наклеювання газет у кілька шарів також дозволяло утеплювати стіни. Теплоізоляційні характеристики газет допомагали утримувати тепло у квартирах узимку.

Проте у цього методу були й недоліки: з часом газети могли змінювати колір, а на шпалерах з'являлися чорнильні плями. Однак загальна користь від такого способу явно переважувала недоліки.

Раніше ми писали, скільки коштує нерухомість в Чехії, а також в чому різниця між загальною та житловою площею квартири.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.