Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відключення подовшали? Чому деякі українці знову без світла

З'ясовували, чому жителі Харківщини також сидять без електроенергії

Фото: Укренерго, УНІІАН. Колаж: Pro Гроші

Фото: Укренерго, УНІІАН. Колаж: Pro Гроші

У п’ятницю, 31 березня, в Житомирській області вимикатимуть світло – з різних причин відключення можуть тривати довше, ніж днем раніше.

Про це повідомили в пресслужбі Укренерго.

Чому вимикатимуть електроенергію

  • 31 березня очікується менш сонячний день, ніж попередній;
  • прогнозується зниження активності відновлюваних джерел енергії у регіоні.

"Складна ситуація з електропостачанням залишається у регіонах вздовж лінії фронту, де населені пункти постійно потерпають від обстрілів росіян та пошкоджуються мережі електропостачання. В інших регіонах обмежень у мережах "Укренерго", які б призводили до необхідності обмеження споживання, немає", – розповіли в компанії.

Зі свого боку, голова Міненерго Герман Галущенко повідомив, що відключення електрики може зачепити деякі райони Харківської області. Причина – наслідки негоди.

Чому платіжки ростуть попри відключення світла?

Як ми раніше писали, все через підвищене споживання, або відкладене. Коли дають світло, українці одразу починають вмикати всі побутові прилади в домі.

Звідси виникає різкий стрибок споживання, який компенсує той час, коли електроенергії не було. Так економія під час відключення зводиться нанівець чи навіть перевищує стандартні обсяги, тож і показники лічильника стають більшими.

Інформуючи обленерго про фактичний обсяг спожитої електроенергії, у вас ніколи не виникатиме проблем з невідповідністю показників до вказаної суми. У протилежному випадку обсяг, який спожив клієнт, визначають за середньодобовим споживанням. Тому сума у рахунку може бути вищою, ніж зазвичай.

Чому енергосистема почала стабільно працювати?

Українська енергосистема почала стабільно працювати завдяки міжнародній підтримці. Це один з основних факторів, завдяки якому в України наразі бездефіцитний режим.

Також на стабільність роботи енергосистеми вплинули:

  • ефективна робота ППО;
  • введення в роботу усіх дев'яти атомних енергоблоків, які зараз є в розпорядженні України;
  • аномально тепла зима, яка дозволила не включати додатковий електрообігрів;
  • підвищення рівня річок, що дозволило повніше використати гідроенергетику;
  • сонячні дні, що дозволили ефективніше використовувати сонячні електростанції.

Надалі робота української енергосистеми усе одно залежатиме від дій російських окупантів. Адже ворог може будь-коли обстріляти об'єкти енергоінфраструктури.

Це означає, що у разі масованої ракетної атаки енергетикам знову доведеться запровадити графіки відключень. Але зараз українська енергосистема не відчуває дефіциту електроенергії.

Також раніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, що найважчий період для критичної інфраструктури нашої країни вже минув.

"Можемо констатувати, що найважчий період вже минув. Ми витримали російський енергетичний терор і забезпечили тепло у будинках українців", — пояснив він.

Ми вже розповідали, чи зміняться тарифи на електроенергію найближчим часом. Також сайт Pro Гроші пояснював, чому Україна хоче відмовитися від газу з-за кордону.

Детальніше про стан української енергосистеми ви можете прочитати у нашому матеріалі за посиланням.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.