Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Світла немає по 12 годин, але суми в платіжках ростуть – чому так відбувається

Незважаючи на періодичні відключення світла, суми в платіжках можуть не зменшитися

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Платити за світло доводиться більше навіть при відключеннях

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці скаржаться на невідповідність сум у платіжках до фактичного часу споживання електроенергії. Тобто, незважаючи на відсутність світла інколи по півдня, платити за комунальні послуги доводиться не менше, а подекуди навіть більше.

Чому так відбувається, розповів генеральний директор компанії YASNO Сергій Коваленко.

Отож, як виходить, що постачання для громадян зменшили чи не в половину, проте за електроенергію вони продовжують платити звичні суми щомісяця? Справа у так званому підвищеному споживанні, або відкладеному. Коли дають світло, українці одразу кидаються вмикати всі побутові прилади в домі: пралку, чайник, бойлер, зарядні пристрої, пилосос, кавоварку тощо.

Звідси виникає різкий стрибок споживання, який компенсує той час, коли електроенергії не було. Так економія під час відключення зводиться нанівець чи навіть перевищує стандартні обсяги, тож і показники лічильника стають більшими. Плюс подібна практика може призвести до поломки техніки через максимальне навантаження в системі.

"Навіщо тоді взагалі вимикати? Зараз важливе споживання у конкретний момент часу. Тому що виробляються конкретні обсяги електроенергії, які не можна перевищувати", – зазначив Сергій Коваленко. І додав, що суми в платіжках можуть перевищувати традиційні для домогосподарства значення у випадку, якщо передавання показників відбувається невчасно.

Інформуючи обленерго про фактичний обсяг спожитої електроенергії, у вас ніколи не виникатиме проблем з невідповідністю показників до вказаної суми. "У протилежному випадку обсяг, який спожив клієнт, визначають за середньодобовим споживанням. Його розраховують залежно від показань, зафіксованих раніше, у минулі періоди. Тому сума у рахунку може вищою, ніж зазвичай", – констатував енергетик.

Яка ситуація зі світлом 29 січня

За інформацією Укренерго, споживання дещо знизилося, що є нормальною практикою для вихідного дня. Графіки стабілізаційних відключень продовжують застосовувати у столиці та Дніпропетровській області. Регіони з найбільшими проблемами вкотре отримали ліміти на добу:

  • Київ – 955 МВт на день та 669 МВт вночі.
  • Дніпропетровщина – 1159 МВТ вдень та 1208 МВт вночі.

Хмельницькобленерго повідомило, що в області збільшать тривалість відключень електрики: з понеділка, 30 січня, буде діяти новий графік погодинних відключень, у якому шість черг. При цьому світла в регіоні не буде шість годин, а вмикатимуть його лише на три години.

Одна з причин такого рішення – виведення в ремонт блоку теплової електростанції через технічні несправності. Тож обсяг виробленої електроенергії в системі знизився, що впливає на ліміти для регіонів і тривалість відключень.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні зменшилось споживання електроенергії, однак є одне "але". Також ми повідомляли, що Шмигаль розповів, які пошкодження завдала РФ під час атаки 26 січня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.