Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Плани ворога провалились: як експорт електроенергії впливає на тарифи

Міністр енергетики уточнив, чому вигідно продавати електроенергію за кордон

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Експорт світла позитивно вплине на тарифи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Навіть попри повномасштабну війну в Україні збільшується виробництво електроенергії – це створює профіцит та дозволяє відновити її експорт.

Про це зазначив міністр енергетики та голова Української асоціації відновлюваної енергетики Олексій Оржель.

"У нас є профіцитні години, коли сонячна генерація, яка працює у системі, дає більшу потужність ніж споживається у години максимальної інсоляції, й, зокрема, зараз вже буде корисно для будь-кого в енергетиці організувати експорт електроенергії", — зазначив він.

Як експорт світла вплине на тарифи

Профільний міністр наголосив, що завдяки експорту можна заробити додаткові кошти, яким можна покривати витрати на субсидіювання тарифів для населення.

Оржель також додав, що експорт електроенергії допоможе залучити додаткові кошти для підготовки до наступного опалювального сезону.

Чому енергосистема почала стабільно працювати?

Раніше ми вже писали, що українська енергосистема почала стабільно працювати завдяки міжнародній підтримці. Це один з основних факторів, завдяки якому в України наразі бездефіцитний режим.

Також на стабільність роботи енергосистеми вплинули:

  • ефективна робота ППО;
  • введення в роботу усіх дев'яти атомних енергоблоків, які зараз є в розпорядженні України;
  • аномально тепла зима, яка дозволила не включати додатковий електрообігрів;
  • підвищення рівня річок, що дозволило повніше використати гідроенергетику;
  • сонячні дні, що дозволили ефективніше використовувати сонячні електростанції.

Надалі робота української енергосистеми усе одно залежатиме від дій російських окупантів. Адже ворог може будь-коли обстріляти об'єкти енергоінфраструктури.

Це означає, що у разі масованої ракетної атаки енергетикам знову доведеться запровадити графіки відключень. Але зараз українська енергосистема не відчуває дефіциту електроенергії.

Також раніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, що найважчий період для критичної інфраструктури нашої країни вже минув.

"Можемо констатувати, що найважчий період вже минув. Ми витримали російський енергетичний терор і забезпечили тепло у будинках українців", — пояснив він.

Також керівник уряду зазначив, що Україні вдалося виграти "битву за світло".

Ми вже розповідали, чи зміняться тарифи на електроенергію найближчим часом. Також сайт Pro Гроші пояснював, чому Україна хоче відмовитися від газу з-за кордону. Детальніше про стан української енергосистеми ви можете прочитати у нашому матеріалі за посиланням.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.