Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна планує відмовитись від газу з-за кордону – що відбувається

Якщо спроба уникнути імпорту газу буде успішною, то це буде перший такий випадок в історії України з моменту відновлення незалежності у 1991 році

Фото: Нафтогаз, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україна у 2023 році покладатиметься на газ з власного видобутку

Фото: Нафтогаз, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україна у 2023 році планує повністю відмовитися від імпортного газу, замінивши його внутрішнім видобутком.

Про це заявив керівник компанії Нафтогаз Олексій Чернишов.

За його словами, план передбачає, що Нафтогаз збільшити видобуток на 8%, а приватні компанії, які займаються видобутком ресурсу — на 16%.

На думку Чернишова, цю ідею цілком реально реалізувати, якщо Україні у ході війни вдасться захистити від росіян нові території, а ворог не зможе зруйнувати газодобувні потужності, які могли б становити ризик для газової автономності.

"Збільшення внутрішнього виробництва — наша стратегічна мета, і ми маємо займатися цим самі. Це не просто питання бізнесу — це питання виживання та незалежності України", — розповів очільник Нафтогазу.

Він також зазначив, що з кінця жовтня 2022 року компанія придбала близько половини з 2 мільярдів кубометрів палива, які планувала закупити. Усе завдяки газовидобувним компаніям, яким попри війну вдалося зберегти обсяги видобутку, та дисциплінованості домогосподарств.

Значно зменшити імпорт газу українській компанії допомогла й доволі м'яка зима. Хоча, за словами Олексія Чернишова, ймовірність того, що Нафтогаз усе ж таки придбає ще 2 мільярди кубометрів газу, існує.

"Але це не є нашим основним планом. Ми повинні покладатися на самих себе", — підкреслив він.

Європейський газ в Україні

На початку лютого 2023 року Україна почала отримувати газ з Європи через територію Молдови у рамках віртуального реверсу.

Так, транспортування газу операторами відбувається лише тільки в одному напрямку, а в іншому – газ транспортується з використанням віртуального реверсу (або backhaul). Таким чином пальне фізично не перетинає кордон, але сторони здійснюють взаємозалік.

При цьому виробляти віртуальний реверс наша країна може с з усіма операторами ГТС суміжних країн Європи. Ключовою передумовою для цього є наявність в системі ресурсу.

Чи загрожує Україні газовий блекаут через війну

Після невдалих спроб влаштувати українцям енергетичний блекаут росіяни дійсно можуть змінити тактику у війні. Втім, за жодних обставин ворогу не вдасться паралізувати роботу української ГТС, адже вона диверсифікована значно краще, ніж електричні мережі.

Звісно, без газу можуть залишитися цілі села і навіть міста або регіони, але тільки у тому випадку, якщо російські літаки вдарять по магістральних газогонах. Так, якщо ворожа ракета чи снаряд поцілять у газову мережу, то можуть виникнути складнощі з проведенням відновлювальних робіт на таких газових об'єктах:

  • газові свердловини;
  • газові сховища;
  • магістральні газогони;
  • газогони великого діаметра;
  • споживацька мережа низького тиску.

При цьому постачання можна відновити вже за добу після обстрілів.

Раніше ми розповідали, які секрети Газпрому викрила українська IT-армія. Також ми писали, що Франція кинула виклик Газпрому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.