Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям можна не переживати? Чи будуть відключення світла цієї зими

За словами спікера, минулого року система протиповітряної оборони України працювала в обмеженому режимі

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть залишитися зі світлом

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці памʼятають наскільки важкою була зима минулого року через постійні обстріли з боку Росії та відключення світла. Однак наразі громадян запевняють, що цієї зими ворогові буде важче здійснювати атаки по енергетичній інфраструктурі України, адже вона підготувалася.

Про це заявив заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький, пише CNN.

За його словами, минулого року система протиповітряної оборони України працювала в обмеженому режимі. Саме тому Росія могла "легко обирати свої цілі й вражати енергетичну мережу".

"Росіяни можуть використати комбінацію ракетної зброї та ударних безпілотних літальних апаратів. Це точно не будуть такі примітивні атаки, як минулого року. Росіянам буде важко досягти результату – ми також готуємося і розуміємо, як вони діють", – сказав Вадим Скібіцький.

Чому відключення світла взимку таки можуть бути

Як пояснив заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков, світло по графіку взимку з'явиться, якщо:

  • російські терористи знову влаштують масові обстріли українських енергооб'єктів;

  • критична інфраструктура отримає пошкодження внаслідок атак;

  • кардинально зміняться погодні умови.

Наразі ж, як уточнив посадовець, енергосистема країни працює злагоджено та у звичному режимі. Саме тому, наприклад, цього місяця – у листопаді, відключення світла малоймовірні.

Якщо вас зацікавила тема, то більше ви можете знайти в нашому матеріалі за посиланням.

Кому в Україні точно не вимикатимуть світло

Раніше ми вже розповідали, якщо побутовим споживачам радять заздалегідь підготуватися до ймовірних блекаутів, то деяким категоріям відключення світла взимку не загрожують, навіть якщо графіки таки запровадять. Мова про підприємства, які використовують імпортну електроенергію.

У Кабміні зазначають, що це дозволить зменшити дефіцит генерувальних потужностей та забезпечить операційну безпеку об'єднаної енергосистеми країни.

Тож до цих споживачів восени чи взимку не застосовуватимуть обмежувальні заходи у вигляді відключення електроенергії. Але за умови, що ці підприємства не перевищуватимуть визначені обсяги імпорту.

Якщо ви хочете знайти ще більше інформації на цю тему, то вам варто перейти в наш матеріал за посиланням.

Раніше ми розповідали, коли стався та як довго тривав перший блекаут у 2022 році. Також сайт Pro Гроші писав для вам про те, яким містам найбільше загрожує блекаут взимку.

Нещодавно ми також пояснювали, чи працюватиме інтернет під час блекаутів. Ще сайт Pro Гроші розповідав вам про те, як ДТЕК готується до зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.