Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дефіциту бути? У Нацбанку пояснили, чи реальні відключення світла взимку

У Нацбанку спрогнозували, наскільки можливі відключення світла взимку через російські удари по енергосистемі

Фото: УНІАН

Чи витримає енергосистема обстріли під час опалювального сезону

Фото: УНІАН

Якщо Росія вдасться до нових обстрілів енергетичних об'єктів в Україні, то дефіцит в енергосистемі буде незначним. Рівень дефіциту коливатиметься на рівні 5%.

Про це йдеться у звіті Національного банку України (НБУ).

Зазначається, що такого результату вдалося досягти, завдяки значній кількості реформ виробництв, які виробляють електроенергію. Тож планові відключення світла взимку якщо й запровадять, то тільки якщо будуть перевищені ліміти споживання.

При цьому зазначається, що дефіцит в енергосистемі вже виникав влітку 2023 року, у зв'язку з плановими ремонтами енергетичних об'єктів та аномально спекотної погоди.

"Дефіцит потужностей не супроводжувався відключеннями електроенергії завдяки налагодженню її імпорту", – зазначається у документі.

Чому відключення світла взимку таки можуть запровадити

Як пояснив заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков, світло по графіку взимку з'явиться, якщо:

  • російські терористи знову влаштують масові обстріли українських енергооб'єктів;
  • критична інфраструктура отримає пошкодження внаслідок атак;
  • кардинально зміняться погодні умови.

Наразі ж, як уточнив посадовець, енергосистема країни працює злагоджено та у звичному режимі. Тому відключення світла, наприклад у листопаді – малоймовірні.

Кому в Україні точно не вимикатимуть світло

Якщо побутовим споживачам радять заздалегідь підготуватися до ймовірних блекаутів, то деяким категоріям відключення світла взимку не загрожують, навіть якщо графіки таки запровадять. Мова про підприємства, які використовують імпортну електроенергію.

У Кабміні зазначають, що це дозволить зменшити дефіцит генерувальних потужностей та забезпечить операційну безпеку об'єднаної енергосистеми країни.

Тож до цих споживачів восени чи взимку не застосовуватимуть обмежувальні заходи у вигляді відключення електроенергії. Але за умови, що ці підприємства не перевищуватимуть визначені обсяги імпорту.

Раніше ми розповідали, коли стався та як довго тривав перший блекаут у 2022 році. Також ми писали, яким містам найбільше загрожує блекаут взимку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.