Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Санкції вже не лякають? Як Росія відновила експорт важливого енергоресурсу

Країна-агресор знайшла спосіб, як експортувати за кордон свій важливий енергоресурс

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як Росія відновила експорт автогазу

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Російські виробники пропану та бутану знову експортують свою продукцію через Керченський порт у тимчасово окупованому Криму. Востаннє таким чином РФ експортувала свої енергетичні ресурси вісім років тому.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Зазначається, що експорт зрідженого нафтового газу (LPG) триває з червня 2023 року.

"Поставки йдуть залізницею до порту Кавказ в Азовському морі. Далі продукцію везуть паромом до Керчі, оскільки транспортування LPG через Кримський міст заборонено", — йдеться у повідомленні.

Журналісти зазначають, що Росії таким чином вдається не лише уникати міжнародних санкцій, а й експортувати свої енергоресурси та наповнювати грошима бюджет.

У публікації сказано й про те, що навесні із Керчі скраплений газ надходив танкерами рідко, але тепер поставки відбуваються регулярно.

"Трейдери кажуть, що поставки через Керч і південні порти Росії досить привабливі завдяки ціноутворенню, хоча експорт цим маршрутом все ще стримується через загрози безпеці та наявність танкерів", — зазначають іноземні журналісти.

В Росії зростуть тарифи на газ

Ціни для побутових споживачів планують підвищити на 34%. Це станеться у 2024 та 2025 роках.Усе через збитки, які поніс Газпром після втрати європейського ринку для збуту блакитного палива. Так, виторг російського монополіста зменшився майже на 75%.

Такого стрімкого зростання цін на газ в Росії ще не було. Хіба що у 2012 році, але тоді для росіян газ подорожчав лише на 15%.

Криза з пальним в Росії

У країні, яка є одним із найбільших світових виробників нафти, виник дефіцит бензину. З кризою на ринку пального РФ бореться вже декілька місяців. Країна навіть вдалася до заборони експорту, аби якось виправити ситуацію.

Російські трейдери зазначають, що на виникнення дефіциту повпливала низка факторів, серед яких технічне обслуговування на нафтопереробних заводах, вузькі місця в інфраструктурі на залізницях і слабкий рубль, який стимулює експорт пального.

Якими будуть ціни на пальне в Україні взимку

Українців знову попереджають про важку зиму, тому деякі громадяни, побоюючись блекаутів, купують генератори, які працюють від пального.

Втім, як вважає експерт Олександр Сіренко, прогнозувати, якими будуть ціни на попит на пальне взимку — зарано. Але до зимового періоду варто готуватися вже зараз.

Раніше ми розповідали, як Росія втрачає панування у Чорному морі. Також ми писали, чому російський Газпром погрожує Нафтогазу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.