Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Більше не лідер по експорту нафти: як зміниться статус Росії після ембарго

Індія та Китай відмовилися підтримати встановлену стелю ціни на російську нафту

Фото: Depositphotos, Shutterstock. Колаж: Pro Гроші

Росія може втратити частку міжнародного ринку збуту нафти

Фото: Depositphotos, Shutterstock. Колаж: Pro Гроші

З 5 грудня на транспортування сирої російської нафти морським шляхом до країн Європейського Союзу накладено ембарго. За кілька днів до цього ЄС спільно з Америкою та партнерами домовилися про обмеження ціни на ресурс. Ці фактори можуть призвести до того, що Росія втратить велику частину міжнародного ринку і статус одного з найбільших імпортерів сировини.

Деталі повідомляє видання Аl jazeera.

Російська Федерація є членом ОПЕК+ (Організація країн-експортерів нафти). Свій статус другої за величиною держави, що виробляє сиру нафту, Росія отримала не дарма, адже ще у жовтні поточного року видобуток становив майже 10 мільйонів барелів на день. Такі дані надало Міжнародне енергетичне агентство.

РФ поступається лише Саудівській Аравії, яка посідає перше місце по виробництву та частці експорту. Серед країн Європи найбільше сирої нафти та нафтопродуктів імпортувала Литва (приблизно 83% від власної потреби), що дорівнює 185 000 барелів на день. Недалеко від цього обсягу відстала Фінляндія (79%) та Словаччина (74%). Трохи більш ніж половину необхідного обсягу купувала Польща (58%).

Якщо порівняти не у відсотковому відношенні до загального обсягу імпорту, а у барелях, то найбільшу кількість сирого продукту закуповувала Німеччина. У листопаді минулого року показник становив 835 000 барелів на добу (31%). Того ж року такі країни як Угорщина, Латвія, Словаччина, Чехія, Італія та Туреччина збільшили відсоток імпортованого ресурсу з Росії.

Маючи такий високий статус – одного з найбільших імпортерів – Росії загрожує втрата значної частини міжнародного ринку. Оскільки країни, щоб уникнути санкцій, будуть змушені дотримуватися обмежень, тобто ембарго та цінової стелі у діапазоні 60 доларів за барель.

Однак кілька держав не взяли на себе зобов'язань дотримуватися граничної вартості. Йдеться про Китай та Індію. Саме з ними російська влада намагалася встановити найбільш дружні відносини напередодні ембарго, щоб якнайдовше відтягнути його встановлення і запастися сильними союзниками.

Чи скоротять обмеження доходи Росії

Велика частина державного бюджету РФ – це доходи від продажу нафти та нафтопродуктів. Відомо, що від початку повномасштабного вторгнення в Україну 152,2 млрд доларів надійшли у казну країни-агресора. Ці гроші разом з іншими надходженнями Росія витрачала на закупівлю ракет та забезпечення армії.

Передбачається, що ембарго обмежить прибутки та знизить можливість фінансувати війну, проте, щоб ефект дійсно був відчутний, ту вартість, яку встановили у ЄС, варто зменшити. Розрахунки говорять, що гранична ціна на нафту повинна дорівнювати 35 доларів за барель, інакше суттєвого фінансового тиску внаслідок обмежень не буде. 60 доларів – це показник, який відповідає нинішньому ринку, а також втричі перевищує собівартість видобутку.

Нарешті, Росія може знайти шляхи обходу санкцій, продаючи ресурс країнам третього світу, а звідти його відправлятимуть справжнім покупцям.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи допоможе ембарго перекрити кривавий експорт. Також ми повідомляли, що станеться з російською нафтою одразу після ембарго.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.