Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Росіянам сподобається! У Кремлі зрозуміли, як врятувати доходи "Газпрому"

Втративши європейський ринок для збуту газу через напад на Україну, російський монополіст досі не може поліпшити своє фінансове становище

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Грошіц

Росіянам готують серйозне підвищення тарифів на газ

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Грошіц

Росіян готують до найбільшого зростання тарифів на газ за останні 11 років. Очікується, що ціни для населення підвищаться на 34% у 2024 та 2025 роках.

Як повідомляється, за рахунок росіян влада збирається компенсувати дефіцит, який виник у бюджеті "Газпрому".

Так, виторг російського монополіста зменшився майже на 75%, оскільки компанія втратила основний ринок для збуту "блакитного палива" – у Європу.

Спроба кремлівської влади активніше торгувати з Азію особливих дивідендів не принесла, оскільки обсяги газу, як для Європи, там не потрібні. До того ж Індія та Китай купують російський газ зі значними знижками.

Як результат – показники експорту "Газпрому" стрімко знижуються, що позначається і на доходах компанії. Без європейського ринку компанії важко наповнювати свій бюджет грошима, але у Кремлі запевняють, що нарощуватимуть внутрішнє споживання.

Так, наприклад, влада вже обіцяла газифікувати ті населені пункти, які навіть у 2023 році були без централізованого газопостачання. Але насправді покривати збитки "Газпрому" будуть звичайні росіяни з власних кишень.

Підвищення тарифів розпочнеться у 2024 році, а продовжиться у 2025. У підсумку вони зростуть на 34%.Такого стрімкого зростання цін на газ в Росії ще не було. Хіба що у 2012 році, але тоді для росіян газ подорожчав лише на 15%.

Молдова проти "Газпрому"

Нещодавно країна сповістила російську компанію, що відмовляється визнавати та сплачувати борг у 800 мільйонів доларів. На ці гроші у "Газпромі" дуже розраховували, зважаючи на фінансові проблеми, які спіткали компанію.

Річ у тому, що росіяни просто вигадали цифру, яку їм нібито завинила Молдова. Влада останньої замовила незалежний аудит, який підтвердив цю інформацію.

За словами прем'єр-міністра Молдови Доріна Речана, Moldovagaz готова сплатити "Газпрому" лише 8,6 мільйона доларів та поставити крапку у цьому питанні.

Очікувано, що росіянам така позиція сусідів не сподобалася. Керівництво російського монополіста вже заявило, що повертатимуть гроші "усіма можливими способами".

Чи відмовиться Росія від транзиту газу через Україну

У Кремлі вже неодноразово погрожували, що відмовляться від останньої можливості постачати паливо до Європи. Проблема у тому, що РФ має чинну угоду з Україною, а тому має дотримуватись контрактних зобов'язань.

Втім, як пояснив міністр енергетики України Герман Галущенко, угода між країнами діятиме до 2024 року, але продовжувати домовленості Україна навряд чи буде. Тому газ, ймовірно, транспортуватимуть через "турецький потік".

При цьому деякі країни Євросоюзу, каже міністр, можуть наполягати на тому, аби транзит російського газу через українську територію продовжувався.

"Ми готуємо нашу систему до скорочення поставок", – додав він.

Галущенко також зазначив, що Європа зможе обійтися без російського газу, однак сумнівно, що ЄС конфліктуватиме з "Газпромом".

Раніше сайт Pro Гроші пояснював, як вплине зупинка транзиту на українську газотранспортну систему. Також ми писали, чому російський "Газпром" погрожує "Нафтогазу".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.