Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чергова економічна буря? Чи "вибухнуть" ціни на пальне взимку

Минулої зими, коли були часті відключення світла, а люди почали купувати генератори, був попит і на пальне

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть знову почати масово користуватися генераторами

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Все частіше експерти говорять про те, що майбутня зима буде досить важкою для українців, адже ворог знову збирається атакувати енергетичні обʼєкти. Саме тому в країні можуть бути повторні відключення світла. Люди вже починають купувати генератори, а логічно, що до них необхідне й пальне, на якому вони працюють. Ціни на дану сировину вже зросли. Однак чи піднімуться вони ще більше через чималий попит взимку?

На дане питання сайту Pro Гроші відповів аналітик консалтингової компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко.

За його словами, наразі поки досить рано говорити про ціни та попит на пальне взимку. Однак те, що до зими потрібно вже зараз починати готуватися населенню та промисловим споживачам електроенергії – факт.

Експерт говорить, що великого попиту на сировину не буде. Адже для 5 генераторів потрібно пального, як на одну автівку.

Так, минулої зими спочатку, коли люди почали купувати генератори, був попит і на пальне. Всі побігли з каністрами купляти той бензин, аби ним запастися. Але це було один раз. Потім ті каністри лежали у людей досить довго і на заправку ніхто не їздив, – розповідає Олександр Сіренко.

Не буде великого попиту й у великих підприємств, де стоять потужні дизельні генератори. Це споживання на порядок вище й воно відчутне, але через оптові закупівлі у них немає ніяких проблем.

Тому станом на сьогодні, можна сказати, якщо не буде великого попиту на сировину, то і ціни змінюватися не будуть. Однак не варто виключати всі інші фактори, які можуть вплинути на вартість пального до зимового періоду.

Водіям варто підготуватися до нових цін у серпні

Ми вже писали, що наступного місяця, українці знову побачать нові ціни на бензин. Все через те, що обсяги пального, яке більшість АЗС закупили ще до підвищення податків, вже закінчуються. А тому вартість сировини на ринку точно зросте.

Також впливатиме на ринкові ціни й той фактор, що зросла вартість нафти. Наприклад, вона додала 10 доларів на барелі, а це понад 12%.

До кінця місяця вартість бензину в Україні зросте до 5 гривень за літр, а дизпальне подорожчає на 1-2 гривні.

Говорять, що буде подорожчання до 60, але я вважаю, це неправда. Водіїв більше на дорогах не стало, споживання не зростає. Саме тому АЗС не будуть встановлювати космічні ціни, аби до них приїжджали люди, – запевняє експерт.

Більше про те, які зміни у цінах варто очікувати українцям, читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми писали про те, чи чекати погодинних відключень у серпні. Також ми пояснювали, що буде з імпортом та експортом світла в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.