Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна позбулася контролю РФ? Що відбувається в Чорному морі

Зростаюча експортна потужність допоможе країні боротися з економічними викликами та зміцнити свій статус на світовій арені

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

РФ поступово втрачає контроль за українським морським експортом

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Російська Федерація давно прагнула контролювати український морський експорт, та останнім часом ця тенденція стрімко посилюватиметься. Недавні звіти вказують на те, що Україна вже не залежить від країни-агресора в питанні експорту своїх товарів через морські порти.

Про це розповів керівник Управління з координації санкцій Держдеп США Джеймс О'Браєн.

"Україна вже зараз має у своєму розпорядженні кілька судів, які вийшли з портів і залишаються в територіальних водах. Крім того, російські атаки на українські судна призводять до підвищення ставок страховиків і збільшення витрат Москви", – розповів Джеймс О'Браєн.

Це свідчить про здатність України захищати свій морський транспорт від російського втручання та відновлювати морський експорт. Особливо важливо відзначити, що другий корабель із зерном вже покинув український порт і успішно доставив свій вантаж до Туреччини. Зараз ще три судна направляються до українських портів для завантаження експортною продукцією.

Таким чином Російська Федерація втратила контроль над українським експортом, відчиняючи двері Україні для розблокування портів для всіх видів продукції, а не лише зернових, як це було раніше.

Ця нова реальність має важливі економічні та політичні наслідки. Раніше у Федерації роботодавців України (ФРУ) заявили, що повне розблокування чорноморських портів для всіх видів вантажів дозволить збільшити ВВП на 15%. Це означає додаткові 200 мільярдів гривень податкових надходжень на рік та понад $25 мільярдів додаткової валютного виторгу щорічно. Збільшення обсягів морського експорту також робить Україну менш залежною від економічного впливу Росії.

Які судна прямують в Україну

Україна продовжує розширювати експортне судноплавство. Три нові судна – AZARA, YING HAO 01, ENEIDA прямують до портів Одеси для завантаження експортної продукції. Після завантаження понад 127 тисяч тонн українських товарів ці судна вирушать в міжнародні рейси до Китаю, Єгипту та Іспанії.

Раніше ми повідомляли, що Анджей Дуда здивував заявою щодо транзиту українського зерна. Також ми писали, що змінилося у справі по експорту українського зерна.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.