Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зимовий тест: що очікує енергетичну систему України найближчим часом

За словами Володимира Кудрицького, Росія має 800 ракет, а це не малий ресурс для того, щоб щось пошкодити в енергосистемі

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть залишитися зі світло цієї зими

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Росія має близько 870 високоточних ракет оперативно-стратегічного та стратегічного рівня. Експерти запевняють, що окупантам не вдалося відновити свої ракетні запаси напередодні зими, а зокрема для ударів по енергосистемі України. Саме тому українці можуть залишитися зі світлом цієї зими.

Про це розповів голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький в ефірі Media Center Ukraine.

За словами спікера, дійсно, ризики є, адже 800 ракет – це не малий ресурс для того, щоб щось пошкодити в енергосистемі. Однак голова правління НЕК "Укренерго" запевняє, що панікувати точно не треба.

"Енергосистема України витримає будь-які атаки з боку ворога і в весну увійдемо з робочою енергосистемою. Думаю, що всі будемо зі світлом теж", – заявив Кудрицький.

Очільник "Укренерго" зазначив, що енергосистема України може пройти цілу зиму. Однак варто не забувати, що у певних випадках можуть виникнути проблеми через обстріли.

Володимир Кудрицький пояснив, що найкращим захистом для української генерації – є її розосередження.

Підготовка до зими триває

Раніше ми розповідали, що Кабінет Міністрів ухвалив рішення стосовно ввезення в Україну енергетичного обладнання, а саме генераторів і трансформаторів. Щоб не ускладнювати підготовку до потенційно важкої зими, уряд вирішив спростити процедуру завезення.

Як уточнив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, відтепер шість технічних регламентів, які впливали на продаж енергетичного устаткування, більше не діють. Наприклад, раніше була необхідність надавати декларації про маркування знаком відповідності. Наразі така вимога скасована, тож товари можуть потрапляти в Україну без цих документів.

За словами Шмигаля, це частина підготовки до зими на всіх рівнях.

Чи варто чекати масових відключень світла в листопаді

Ми писали про потенційні варіанти, до яких потрібно готуватися населенню України цієї зими. На думку заступника міністра енергетики Ярослава Демченкова, графіки відключень повернуться за таких умов:

  • росіяни знову почнуть масовано обстрілювати об’єкти енергетичної інфраструктури;

  • станції отримають серйозні пошкодження через атаки;

  • погодні умови будуть заважати ремонтним роботам і негативно впливатимуть на стан мережі.

Але наразі, поки енергосистема функціонує злагоджено та стабільно, не варто хвилюватися за відсутність світла. Точкові поломки можливі, але їх одразу ремонтуватимуть фахівці. Тож у листопаді відключення електрики малоймовірні, хіба що одночасно спрацюють три вказані умови.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Україну чекає ще одна важка зима та розповідав, що у владі спрогнозували, чи вистачить нам ресурсів. Також ми повідомляли, що Росія атакувала одну із ТЕС та влаштувала блекаут на ЗАЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.