Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підготовка до блекаутів: яку заборону скасували для українців

Розповідаємо про зміни, які вже затвердив Кабінет міністрів України

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні спростили умови ввезення енергетичного обладнання

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває підготовка до майбутньої зими, під час якої росіяни можуть знову відновити ракетні удари по енергетичним об'єктам. Зважаючи на таку загрозу, Кабмін дозволив ввозити енергетичне обладнання в Україну за спрощеною процедурою.

Повідомлення про це з'явилося у Telegram-каналі прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

"Підготовка до зими відбувається на усіх рівнях. Сьогодні затверджуємо постанову, завдяки якій діятимуть спрощені умови завезення в Україну енергетичного обладнання, у тому числі генераторів та трансформаторів", – йдеться у повідомленні глави уряду.

Шмигаль пояснив, що віднині вважаються не чинними вважаються одразу шість технічних регламентів, які застосовувалися під час ввезення та продажу енергетичного обладнання.

Так, раніше, щоби такі товари потрапили в Україну, потрібно було надати декларацію про відповідність та маркування знаком відповідності. Але тепер цю норму Кабмін скасував.

Як українцям обрати генератор на зиму

Багато громадян ще минулого року купували генератори, які потім використовували під час довготривалих відключень світла. Однак техніка вже могла вийти з ладу, тому деяким доводиться знову витрачати гроші на повторну купівлю.

Так, найпопулярнішими генераторами вважаються бензинові. Вони швидко запускаються, коштують недорого, працюють тихо, але не можуть довго працювати безперервно.

Натомість дизельні генератори є повною протилежністю бензиновим. Вони працюють навіть під серйозними навантаженнями тривалий час, але мають великі габарити Вони добре переносять значні навантаження, можуть працювати безперервно тривалий час, але мають великі габарити, шумні та дорого коштують.

У 2023 році за хороший генератор доведеться віддати:

  • від 15 тис. грн за бензиновий;
  • від 40 тис. грн за дизельний.

Які штрафи загрожують власникам генераторів

Допоки в Україні діє воєнний стан, ФОПи та юридичні особи можуть без дозвільних документів зберігати до 2 тисяч літрів пального для заправки генераторів.

Якщо ж є необхідність у більшому об'ємі пального, тоді в контролюючий орган обов'язково подається декларація про провадження господарської діяльності.

Документ, завдяки якому можна зберігати потрібний вам об'єм палива без наслідків, вам видадуть одразу після подання декларації.

Якщо ж зберігати великі обсяги пального без документа, вам загрожує штраф у розмірі 500 тисяч гривень.

Раніше ми писали, скільки коштують Ecoflow та повербанки напередодні зими. Також ми розповідали, чи готова українська енергосистема до зимового періоду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.