Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зеленський припустив, чим Путін може шантажувати Європу для запуску "Північного потоку-2"

Російський диктатор для досягнення своїх цілей може вдарити по критичній інфраструктурі України

Колаж: Pro Гроші

Зеленський заявив, що Путін може атакувати ГТС України

Колаж: Pro Гроші

Росія може вдарити по українській газотранспортній системі (ГТС), щоб вимагати від Європи запустити "Північний потік-2".

Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю ZDF.

Зеленський припустив, що Росія може вчинити теракт на своїй території, щоб потім атакувати ГТС України.

"Вони завдадуть ударів по ГТС України. Щоб їх не звинуватили, вони вчинять теракт на своїй території. Їм однаково, що підривати. Звинуватять нас, щоб ударити по нашій ГТС", – сказав президент.

Він також переконаний, що після цього глава РФ Володимир Путін наполягатиме запустити "Північний потік-2", щоб продовжити таким чином постачання російського газу в Європу.

"Він (Путін, – ред.) скаже Європі, що немає можливості (постачати газ, – ред.), нам треба запустити "Північний потік-2", інакше Європа залишиться без газу через Україну", – припустив президент України.

Зеленський додав, що від Європи у такій ситуації потрібна наступна позиція – "якщо Росія продовжуватиме підривати енергосистему Європи, ми "Північний потік-2" не запустимо і санкцій не знімемо".

Вибухи на "Північних потоках"

У понеділок, 26 вересня, стався витік газу з російського газопроводу "Північний потік-2". Пізніше повідомлялося про ще два ушкодження на "Північному потоці-1".

Спершу про аварію на газопроводі повідомила влада Данії, яка заборонила судам наближатися до острова Борнгольм, біля якого вночі 26 вересня і з’явилася пробоїна.

Наразі невідомо, що спричинило розрив. Європейський Союз не відкидає можливість, що за витоком газу стоїть Росія, яка вчинила спробу саботажу та ушкодження енергетичної інфраструктури. Існує ймовірність, що труби, де зафіксували витік, можуть залишитися назавжди непридатними для використання.

Європа пообіцяла розслідувати інцидент. Вже відомо, що поблизу місця аварії знаходилися російські військові кораблі та підводні човни.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли Європа зможе повністю замінити постачання блакитного палива з Російської Федерації. Також повідомлялося, що шведські слідчі назвали причину вибухів на "Північних потоках".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.