Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Останні залишки газу країни-агресора в Європі: що замість нього буде використовуватись

Західні аналітики розповіли, коли європейці остаточно замінять Росію на іншого постачальника

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Чи зможе Європа відмовитись від російського газу

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Наразі Європа у пошуках альтернативних джерел видобутку природного газу, які допоможуть їй задовільнити всі свої потреби та дозволять назавжди відмовитись від закупівлі його у країни-агресора.

Про це йдеться у публікації ICIS.

"Майбутні три-п’ять зим будуть важкими, тому що на світовому ринку буде недостатньо доступного газу для Європи", – сказав регіональний директор Міжнародної асоціації виробників нафти та газу Франсуа-Режі Мутон.

Чим замінять російський газ

Дослідження показало, що значно покращити ситуацію може відновлення виробництва у Гронінгені, що в Нідерландах. Перезапуск матиме вирішальне значення для задоволення попиту, якщо постачання російського газу скоротяться, а ЗПГ буде вичерпано. Планується це зробити вже в 2023-му році.

Альтернативні джерела видобутку газу

Також відомо про інші джерела добування газу до Європи. Більше поставок може бути отримано за рахунок транспортування більшої кількості газу трубопроводом Gassco з Баренцевого моря. Алжир може постачати більше до Іспанії, якщо перезавантажить менше газу до нафтових родовищ, щоб стимулювати видобуток. Більше експортувати здатний Азербайджан через TANAP. Його розширення може збільшити потужність на 15 млрд куб. м на рік до кінця десятиліття.

Що буде з газом до кінця десятиліття

Дослідження передбачає, що ЗПГ заповнить дефіцит. До 2023 року частка ЗПГ дорівнюватиме 50% попиту на природний газ у Європі. У 2040 році він зросте до 75%. Загалом очікується, що європейський попит на ЗПГ буде перевищувати 150% порівняно з 2021 роком.

Раніше ми розповідали, що відбувається з цінами на газ перед опалювальним сезоном. Також ми писали, яка зараз ситуація в Україні з блакитним паливом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.