Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Швецькі слідчі назвали причину вибухів на "Північних потоках"

У прокуратурі Швеції заявили, що попереднє розслідування ще більше вказує на диверсію, за яку комусь доведеться відповісти

Колаж: Pro Гроші

Прокуратура Швеції розслідувала витоки метану на Nord Stream 1 і Nord Stream 2

Колаж: Pro Гроші

Труби "Північного потоку", які розташовані в економічних водах Швеції, проходять інспекцію після аварії, що сталася у Балтійському морі. Вже з’являлися деякі висновки перевірки.

Про це повідомило місцеве видання SVT.

Деталі розкрив головний прокурор Матс Люнгквіст, який очолює розслідування. Він зауважив, що після огляду місця пригоди вдалося вилучити матеріали, які додатково підтверджують попередні підозри щодо вчинення диверсії. На жаль, немає можливості вдаватися у деталі стосовно походження та призначення конфіскованих речей, оскільки це ризикує зіпсувати попереднє розслідування.

Всі матеріали наразі відправили на експертизу. Процедуру аналізу проводять спільно представники збройних сил Швеції, берегової охорони та поліції. Проте у прокуратурі після першої перевірки місця аварії все з більшою впевненістю говорять, що вибухи, які завдали чималої шкоди трубам Nord Stream 1 і Nord Stream 2, мають неприроднє походження.

У ході розслідування виникло питання, чи має Швеція законне повноваження його здійснювати. Завдяки функціонуванню Конвенції ООН з морського права, яка включена у шведське законодавство, країна має юрисдикцію над об’єктом на ділянці, що знаходиться в межах шведської економічної зони.

Що відомо про витік газу

Перші дві пробоїни було зафіксовано вночі, 26 вересня, на ділянці "Північного потоку-2" поблизу острова Борнгольм. Через деякий час ще два витоки газу сталися у водах Балтійського моря, що належали Швеції. Всі труби не були напряму підключені до газопостачання, проте всередині зберігалися залишки метану, велика частина якого опинилася у морі.

Європа обіцяла серйозно розслідувати інцидент та з'ясувати причину, а також змусити винуватців відповісти за вчинений саботаж. Впевненість у тому, що витік стався не через природні причини, з'явилися після з'ясування, що поблизу місця аварії розташовувалися російські військові кораблі та підводні човни. Саме Росію звинувачують у диверсіях на "Північних потоках". Не виключено що вибухівка могла бути закладена в інфраструктуру ще під час будівництва.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що "Північні потоки" випустили в атмосферу чимало газу. Також ми повідомляли, що на "Північному потоці-2" можуть відновити постачання газу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.