Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Розслідування вибухів на "Північних потоках" вже розпочалося: чи допустять до справи РФ

Два німецькі катери вирушили до району, де стався витік, щоб з'ясувати обставини події

Колаж: Pro Гроші

26 вересня стався перший витік газу з російського газопроводу

Колаж: Pro Гроші

Німецька прокуратура розпочала розслідування ймовірного саботажу на двох газопроводах "Північний потік". Водночас стало відомо, що Швеція не допустить Росію до цієї справи.

Про це пише Associated Press.

Федеральна прокуратура Німеччини вже розпочала розслідування щодо невідомих осіб, яких підозрюють у навмисному вибуху газопроводів "Північний потік – 1" та "Північний потік – 2", а також антиконституційному саботажі. За словами прокурора, є достатньо доказів того, що трубопроводи були пошкоджені через два навмисних вибухи.

Німецьке розслідування йде паралельно з розслідуванням у Швеції. Минулого тижня прокурор заявив, що на місці вилучили докази. Два німецькі катери вирушили до району, де стався витік, щоб з'ясувати обставини події.

Росію до розслідування не допустять

Прем'єр-міністерка Швеції Магдалена Андерссон заявила, що Росію не допустять до розслідування вибухів на газопроводах. Про це повідомляє Bild.

"Попередні розслідування у Швеції мають конфіденційний характер, і це, очевидно, стосується і цієї справи. На жаль, ми маємо бути готові до того, що можуть статися й інші інциденти", − наголосила Андерссон.

Що відомо про витік газу

У понеділок, 26 вересня, стався витік газу з російського газопроводу "Північний потік-2". Пізніше повідомлялося про ще два ушкодження на "Північному потоці-1".

Спершу про аварію на газопроводі Nord Stream повідомила влада Данії, яка заборонила судам наближатися до острова Борнгольм, біля якого вночі 26 вересня і з’явилася пробоїна.

Наразі невідомо, що спричинило розрив. Європейський Союз не відкидає можливість, що за витіканням газу стоїть Росія, яка вчинила спробу саботажу та ушкодження енергетичної інфраструктури. Існує ймовірність, що труби, де зафіксували витік, можуть залишитися назавжди непридатними для використання.

Європа пообіцяла розслідувати інцидент. Вже відомо, що поблизу місця аварії знаходилися російські військові кораблі та підводні човни. Якщо з’ясується, що за актом саботажу дійсно стоїть РФ, державу очікують жорсткі відповіді.

Раніше сайт Pro Гроші писав, який газопровід щойно відкрили у Польщі, і розповідав, коли Європа зможе повністю замінити постачання блакитного палива з Російської Федерації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.