Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На межі екокатастрофи: у ЄС зафіксували ще один виток газу з "Північних потоків"

Розповідаємо свіжі подробиці про аварію на путінських газопроводах "Північний потік-1" і "Північний потік-2"

Фото: Уніан, Nord Stream. Колаж: Pro Гроші

З "Північних потоків" зафіксували ще один виток газу

Фото: Уніан, Nord Stream. Колаж: Pro Гроші

Берегова охорона Швеції виявили четвертий витік газу із аварійних "Північних потоків", у країні підозрюють, що це грубий саботаж.

Про це повідомляє шведська газета Svenska Dagbladet.

Зазначається, що два з чотирьох витоків блакитного палива сталися у шведській економічній зоні. Наразі обставини з’ясовують представники берегової охорони на кількох рівнях.

Можливі наслідки

Американське агентство Bloomberg повідомляє, що в одному з місць, де були витоки газу, утворилася водяна вирва діаметром 700 м, а це може призвести до екологічної катастрофи.

За оцінками спеціалістів з Німеччини, в атмосферу потрапило близько 300 тис. т метану, внаслідок витоків блакитного палива.

"Ця кількість газу матиме приблизно такий самий вплив на клімат протягом 20-річного періоду, як і щорічні викиди 5,48 мільйона автомобілів у США", - зазначає Bloomberg.

Цей газ є дуже потужним, метан має у 84 рази більшу зігрівальну здатність, ніж вуглекислий газ протягом перших 20 років перебування в атмосфері.

Використовуючи коефіцієнт перерахунку за 100 років Німеччина з’ясувала, що аварії на "Північному потоці-1" і "Північному потоці-2" створили витоки, еквівалентні 1% від загального річного обсягу викидів у країні.

Що сталося з газопроводами?

У понеділок, 26 вересня, майже одночасно сталися аварії із падінням тиску на обох "Північних потоках", які пролягають по морському дну.

Внаслідок падіння тиску утворилися витоки газу, також постійно фіксуються нові точки витоку.

Причини наразі невідомі, дехто вважає це проваленим обслуговуванням, а деякі європейські лідери переконані, що це російська диверсія.

Пізніше ЗМІ повідомили, що у понеділок та вівторок європейські спецслужби помітили кораблі підтримки ВМФ Росії поблизу від витоків у трубопроводах. Наразі невідомо, чи мають вони стосунок до підводних вибухів, цю інформацію також візьмуть до уваги під час слідства.

Раніше сайт Pro Гроші писав, який газопровід щойно відкрили у Польщі і розповідали, коли Європа зможе повністю замінити поставки блакитного палива з Російської Федерації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.