Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Впевнені у блекауті? Українцям натякнули, коли чекати нових масованих обстрілів росіян

Міністр енергетики Герман Галущенко розповів, чому російська армія досі не відновила масовані ракетні обстріли українських міст

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Міненергетики пояснили, чому росіяни не намагаються спровокувати блекаут в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Об'єкти енергетики України перебувають під прицілом росіян, однак окупанти наразі не вдаються до тактики масованих ракетних обстрілів. На думку міністра енергетики Германа Галущенка, таким чином ворог вичікує, коли понизиться температура повітря.

Про це чиновник сказав в етері національного телемарафону.

За його словами, російські повітряні сили відновлять масовані авіаудари по українським містам та спробують атакувати критичні об'єкти інфраструктури у момент, коли в Україні триматиметься достатньо прохолодна погода.

"Безумовно, низька температура додає шкоди. Насправді тут нема якоїсь позначки, будь-яка мінусова температура вже підвищує ризики", — сказав він.

При цьому Герман Галущенко зазначив, що росіяни не припиняли атакувати об'єкти енергетики навіть влітку.

"Ми не поширюємо інформацію, не називаємо об'єкти, які потрапили під дар, не кажемо про наслідки", – зазначив міністр енергетики України.

Удари Росії по енергоінфраструктурі тривають

Попри те, що у 2022 році окупантам не вдалося знищити енергосистему України, вони продовжують атакувати критичні об'єкти й зараз. Попри те, що сили ППО в Україні є значно міцнішими, ніж того року, дії ворога завдають чималої школи українським містам.

Так, 7 листопада російська армія атакувала теплоелектростанцію в прифронтовій області. На щастя, обійшлося без жертв та постраждалих, але серйозні пошкодження отримало обладнання енергооб'єкту.

Крім того, 23 вересня під обстріл потрапила ТЕС у південному регіоні країни. Енергетики тоді не повідомили, наскільки серйозною була атака, зазначивши лише, що теплова електростанція зазнала пошкоджень.

Що буде зі світлом у листопаді

У Міненергетики запевняють, що віялових відключень світла не мало би бути в останній місяць осені, але усе залежить від дій росіян. Наразі ж виробленої електроенергії в Україні цілком вистачає, аби забезпечувати світлом усіх споживачів

У відомстві підкреслили, що проблеми можуть виникнути у разі масованих ворожих обстрілів та пошкоджень енергетичного обладнання.

Кому в Україні точно не вимикатимуть світло

Якщо віялові відключення світла все доведеться запроваджувати, то електроенергію деяким категоріям споживачів не вимикатимуть. Так, обмеження навряд чи торкнуться підприємств, які використовують імпортну електроенергію.

За інформацією Кабінету міністрів, це дозволить зменшити дефіцит генерувальних потужностей та забезпечить операційну безпеку об'єднаної енергосистеми країни.

Тож до цих споживачів восени чи взимку не застосовуватимуть обмежувальні заходи у вигляді відключення електроенергії. Але за певної умови: підприємствам не можна перевищувати визначені обсяги імпорту.

Якщо ви хочете знайти ще більше інформації на цю тему, то вам варто перейти в наш матеріал за посиланням.

Раніше ми писали, чи працюватиме стабільно інтернет під час блекаутів. Також ми розповідали, як довго тривав найперший блекаут, з яким українці стикнулися у жовтні 2022 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.