Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В енергосистемі проблеми? Чи зміниться ситуація зі світлом найближчим часом

В Укрененго розповіли про поточну ситуацію в енергосистемі та пояснили, до чого готуватися споживачам

Фото: ДТЕК, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні не працюють два блоки ТЕС

Фото: ДТЕК, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українська енергосистема залишилася без двох блоків теплоелектростанцій (ТЕС) на заході та у центрі країни. На об'єктах розпочався аварійний ремонт.

Про це повідомила пресслужба НЕК Укренерго.

Попри це, як зазначають у компанії, споживачам не варто переживати щодо відключень електроенергії. Енергосистема виробляє достатній об'єм, аби покривати усі потреби населення. До того ж ремонтні роботи на ТЕС мають закінчитися впродовж однієї доби.

"Два блоки на ТЕС у західному та центральному регіонах виведені в аварійний ремонт протягом доби. Електроенергії, що виробляється українськими електростанціями, достатньо для забезпечення потреб усіх побутових та юридичних споживачів", – підкреслили в Укренерго.

Скільки областей залишилися без світла і чому

Тим часом деякі населені пункти в Україні знеструмлені через обстріли та технічні проблеми на лініях електропередач. Як зазначають в Укренерго, проблеми зі світлом 9 листопада існують у 437 містечках. Так, наприклад, через обстріли окупантів були пошкоджені мережі:

  • у Донецькій;
  • у Харківській;
  • у Херсонській областям.

А через технічні порушення без світла залишилися споживачі:

  • у Миколаївській;
  • у Сумській;
  • у Чернігівській областях.

Чи відключатимуть світло взимку

Українців постійно попереджують про нову загрозу блекаутів по країні з настанням осінньо-зимового періоду. Наприклад, у розвідці вважають, що росіяни відновлять обстріли критичних об'єктів після суттєвого похолодання, аби завдати максимальної шкоди населенню.

Щодо відключень світла то, як пояснив нещодавно заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков, зараз ситуація в енергосистемі є стабільною, тому усі споживачі можуть без будь-яких обмежень користуватися світлом. Усе зміниться, якщо:

  • російські терористи знову влаштують масові обстріли українських енергооб'єктів;
  • критична інфраструктура отримає пошкодження внаслідок атак;
  • кардинально зміняться погодні умови.

Як довго відновлюватиметься інфраструктура у разі блекауту

За словами гендиректора ДТЕК Київські регіональні електромережі Віталія Шайди, якщо під час повітряних атак росіяни пошкодять підстанцію Укренерго і Київський регіон відокремиться від єдиної енергосистеми, то зажити знову споживачів вдасться через 1-3 дні. Однак усе залежить від серйозності пошкоджень.

Шайда також зауважив, що критичну інфраструктуру, завдяки генераторам, вдасться відновити приблизно за пів години. Більше про це читайте у нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, як ППО захищатимуть енергооб'єкти від обстрілів взимку. Також ми писали, чи однаково українцям вимикатимуть світло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.