Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виведений з ладу обстрілами енергоблок АЕС знову працює – Міненерго

На українських АЕС після обстрілів 23 листопада відновили роботу всіх енергоблоків

Фото: УНІАН, Герман Галущенко. Колаж: Pro Гроші

В Міненерго заявили про відновлення роботи усіх АЕС

Фото: УНІАН, Герман Галущенко. Колаж: Pro Гроші

Через 20 днів після масованої атаки РФ вдалося під'єднати до енергосистеми енергоблок АЕС, який було виведено з ладу.

Про це повідомили у пресслужбі Міненерго.

13 грудня о 1:09, після поновлювального ремонту, до електромережі було під'єднано ще один (дев’ятий) енергоблок Енергоатому, потужністю 1 000 МВт. Він був виведений з робочого ладу 23 листопада в результаті ракетних обстрілів. Наразі триває набір потужності.

"Це черговий крок до стабільності енергосистеми. Всі 9 енергоблоків вітчизняних атомних електростанцій, які знаходяться на підконтрольній Україні території, працюють для забезпечення потреб населення та економіки країни", – заявив міністр енергетики Герман Галущенко.

Крім того, на даний час росіяни блокують включення енергоблоків тимчасово окупованої Запорізької АЕС, яка продовжує споживати більш як 100 МВт електроенергії на власні потреби від енергосистеми України.

Всі АЕС в Україні зупинилися

Після ракетної атаки РФ 23 листопада всі АЕС на підконтрольній території України аварійно зупинилися. Це призвело до блекауту у багатьох областях країни.

Однак вже наступного дня, станом на 19:00 24 листопада, в Укренерго повідомили, що виробники електроенергії забезпечили близько 50% потреб споживання в країні. Запрацювала значна частина теплоелектростанцій та гідроелектростанцій, а також поступово набирали потужність всі атомні станції, за винятком окупованої Запорізької АЕС.

Атомні електростанції забезпечували половину виробництва електроенергії країни. Але АЕС після вимушеної зупинки поверталися в робочий режим повільно. Це технологічна необхідність.

Вже 25 листопада всі три атомні станції, що розташовані на неокупованій території України, запрацювали.

Чим загрожує знеструмлення АЕС

Відключення від мережі матиме дуже загрозливі наслідки. Якщо не вдасться відновити постачання, а генератори вийдуть з ладу, енергоблоки повністю зупиняться. Їх не переведуть у холодний стан, а взагалі відключать, що означатиме початок процесу консервації.

"У разі відмови генераторів починається відлік часу до початку розплавлення активної зони реактора, що загрожує наслідками, як на Фукусімі", – пояснила Ольга Кошарна, експертка з ядерної енергетики.

Саме тому ракетні атаки періодично повторюються, як тільки спеціалісти більш-менш відремонтують завдані раніше пошкодження.

Це терор, через який виникає дефіцит генерації, що особливо небезпечно в період опалювального сезону. Не полегшує проблему той факт, що підстанціям України дісталося у спадок від СРСР таке обладнання, аналогу якому в Європі не знайти. Тож допомоги від закордонних партнерів можна не очікувати.

Раніше ми писали про те, яка ситуація з ядерним паливом в Україні. Також ми пояснювали, що в Україні існує небезпека ядерної та радіаційної катастрофи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.