Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ядерна безпека під прицілом ракет: навіщо Росія б’є по українським АЕС

Окупанти цілеспрямовано знеструмлюють всі атомні електростанції України

Фото: Labmanager, AP, AFP. Колаж: Pro Гроші

Росіяни здатні призвести до ядерної катастрофи на АЕС

Фото: Labmanager, AP, AFP. Колаж: Pro Гроші

Російські ракети, які завдають пошкоджень енергетичні інфраструктурі України, не лише залишають населення без світла, але й загрожують атомним електростанціям, які не зможуть довго функціонувати без електрики.

Подробиці пише Фокус.

23 листопада вкотре відбувся масований ракетний обстріл України. Деякі області знеструмлені, велика частина регіонів частково залишилися без електроенергії. Через різке зменшення споживачів відбулося руйнування мережі, що призвело до аварійної зупинки енергоблоків на трьох атомних електростанціях, розташованих на підконтрольній території України.

Йдеться про Рівненську, Хмельницьку та Південноукраїнську АЕС. Всі об'єкти не можуть довго функціонувати без живлення, оскільки воно потрібне не лише для оптимальної генерації, але й для охолодження реакторів. Будь-які форс-мажори здатні вивести АЕС з ладу, а дизельні генератори, якими зазвичай оснащені всі станції, не здатні забезпечити довготривале живлення.

Чим загрожує знеструмлення АЕС

Відключення від мережі матиме дуже загрозливі наслідки. Якщо не вдасться відновити постачання, а генератори вийдуть з ладу, енергоблоки повністю зупиніться. Їх не переведуть у холодний стан, а взагалі відключать, що означатиме початок процесу консервації.

"У разі відмови генераторів починається відлік часу до початку розплавлення активної зони реактора, що загрожує наслідками, як на Фукусімі", – пояснює Ольга Кошарна, експертка з ядерної енергетики. Саме тому ракетні атаки періодично повторюються, як тільки спеціалісти більш-менш відремонтують завдані раніше пошкодження.

Це терор, через який виникає дефіцит генерації, що особливо небезпечно в період опалювального сезону. Не полегшує проблему той факт, що підстанціям України дісталося у спадок від СРСР таке обладнання, аналогу якому в Європі не знайти. Тож допомоги від закордонних партнерів можна не очікувати.

Ситуація на Запорізькій АЕС

Найбільш складною є ситуація саме на цій електростанції, оскільки вона довгий час перебуває під контролем окупантів. 23 листопада прес-служба Енергоатому повідомила, що ЗАЕС перейшла у режим блекауту, проте на території функціонують дизельні генератори.

Поки що Україні, Європі та всьому світу щастило: серйозних ядерних інцидентів не трапилося, незважаючи на всі намагання росіян. Але не можна бути впевненими у позитивному сценарії наступного разу, поки ракетний терор з боку РФ продовжується.

Нагадаємо, зараз енергоблоки на ЗАЕС в окупованому Енергодарі перебувають у холодному стані, тобто не виробляють електроенергію. Останній енергоблок зупинили 11 вересня. Неодноразово енергоживлення під час відключень мережі доводилося підтримувати з допомогою генераторів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що відбувається на Запорізькій атомній станції після обстрілів. Також ми повідомляли, яка ситуація зі світлом у західних областях.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.