Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Запасів ядерного палива Україні вистачить на 2 роки: в Енергоатомі розповіли, що буде далі

Розповідаємо, що планує робити Україна в умовах війни для поповнення запасів ядерного палива для роботи АЕС

Фото: Уніан. Коллаж Pro Гроші

Що відбувається з атомною енергетикою

Фото: Уніан. Коллаж Pro Гроші

Президент Енергоатома Петро Котін розповів, що запасів ядерного палива Україні вистачить на два роки, але країна роздумує над планом запустити власне виробництво.

Про це він заявив в ефірі телемарафону.

За його словами, Енергоатом вже співпрацює з компанією Westinghouse у питанні щодо створення лінії виробництва українського палива. Виробництво буде базуватись на технологіях американської компанії.

"Ми вже виробляємо головки та хвостовики паливних касети, які пройшли ліцензування американською компанією. Тобто половину ми вироблятимемо самі, а іншу половину поставлятиме Westinghouse" – зазначив Котін.

Яка ситуація з ядерним паливом в Україні

До повномасштабного вторгнення Україна для потреб своїх АЕС купувала ядерне паливо в Росії. Однак після 24 лютого ця співпраця припинилася – Україна розраховувала на власні запаси або ж закуповувала паливо у США.

Зараз Енергоатом планує перевести всі енергоблоки українських АЕС, які були на російському паливі, на паливо компанії Westinghouse.

Ядерний шантаж РФ

Армія Росії у війні проти України спеціально обстрілює енергетичну інфраструктуру, яка пов'язує атомні електростанції із енергосистемою.Через пошкодження підстанцій відключалися лінії зв’язку. через які передається електроенергія з АЕС в енергосистему України.

Якщо лінії зв’язку не працюють, то енергоблоки АЕС аварійно відключаються. Тоді станції опиняються в режимі блекауту з підключеними дизель-генераторами.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, які санкції за ядерний шантаж проти Росії застосувала Японія. Також ми писали, чому Росія знищує саме електромережі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.