Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ризикований крок: як зробити атомну енергетику козирем України і не допустити "Чорнобиля"

Відповідаємо на найважливіші та найболючіші питання про розвиток атомної генерації в Україні та можливу небезпеку від цього

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Атомна генерація допоможе стати Україні енергохабом

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Атомна енергетика є надзвичайно ефективною і забезпечує величезний відсоток потреб усіх українців. Але усі пам’ятають Чорнобильську трагедію та її наслідки, які повністю перевернули уявлення про "мирний атом".

Сайт Pro Гроші запитав експертів, що для України означають АЕС (атомні електростанції) та чого в них більше – небезпеки чи блага.

Наразі в Україні функціонує чотири атомних станції – Запорізька АЕС, Південноукраїнська АЕС, Рівненська АЕС, Хмельницька АЕС, ще чотири так і не добудували.

Економіст та фінансовий аналітик Олексій Кущ зазначає, що для України атомна енергетика – єдина точка зростання в енергетиці і від неї відмовитись не можна.

Експерт вважає, що на базі АЕС потрібно створювати промислові платформи, будувати підприємства і залучати туди інвесторів.

Навкруги підстанцій можна будувати нові індустріальні ядра країни, оскільки зараз ціна і доступність енергоресурсів будуть погіршуватись. Тому нам треба не лише не закривати АЕС, а й добудовувати існуючі та розглянути можливість будівництва нової атомної електростанції, особливо, якщо найближчим часом не вдастся деокупувати Запорізьку.
Олексій Кущ

Олексій Кущ

Економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна"

Кущ впевнений, що таким шляхом Україна може не лише стати промисловою платформою, а й одним з найбільшим постачальників електроенергії до Центральної Європи.

А що з безпекою?

Нинішні українські АЕС, за даними МАГАТЕ (Міжнародної агенції з атомної енергетики), мають дуже високий рівень захисту. Його серйозно посилили після аварії на Чорнобильській атомній станції у 1986 році.

Фінансовий аналітик та керівник порталу ua-banker.com.ua Олексій Лупоносов запевняє, що у сучасних умовах можна побудувати надзвичайно защихені АЕС, які витримують навіть ядерну агресії.

До речі, Запорізька АЕС, яку тимчасово окупували російські війська, вже працювала за усіма міжнародними стандартами, була модернізована і споживала паливо зі Сполучених Штатів, а не з Росії.

Ці технології дозволяють уникнути нових "Чорнобилей" і такої модернізації потребують і інші українські станції.

Щодо інших станцій, то їх навпаки треба будувати, особливо, якщо в нас є така стратегічна мета – відмовитись від газу та нафти з Росії. Ми можемо навіть тимчасово розконсервувати декілька енергоблоків Чорнобильської АЕС і це допомогло б нам пережити зиму, але у цьому випадку потрібно завести якийсь контингент ООН.
Олексій Лупоносов

Олексій Лупоносов

Фінансовий аналітик та керівник банківського порталу ua-banker.com.ua

На думку аналітика, для додаткової безпеки та контролю, міжнародних спостерігачів потрібно ввести на усі АЕС на постійній основі.

Головне, що треба зрозуміти – дешевого газу та нафти більше не буде і для відмови від кривавих ресурсів агресора, потрібно нарощувати інші види генерації та витісняти ворога з цього ринку.

Чому Європа хоче відмовитись від АЕС?

Деякі країни, наприклад Німеччина, до війни в Україні, мали у планах взагалі відмовитись від АЕС на своїй території, однак плани доведеться переглянути.

За словами Куща, німці розраховували на Північні потоки, які постачатимуть їм величезну кількість російського газу, але життя внесло свої коррективи. Чому ж Європа хотіла відмовитись від такого вигідного способу генерації енергії, який до того ж дозволяє відмовитись від купівлі російського?

Так вони міркували перед війною, зараз у них буде Північний потік 1,2,3,4, що вони більше не будуть залежати від України, як від транзитної країни. Ви ж бачите, з якими потугами нас беруть у Євросоюз, оскільки європейська модель будувалася на тому, що їм давали дешеві нафту та газ з Росії і на сьогоднішній день їм доведеться відмовлятися від такої доктрини, – розповідає Лупоносов.

Експерт зазначає, що є ще одна проблема, яка не дозволяє багатьом європейським країнам мати у себе розвинену мережу АЕС – нестача місця.

Атомні електростанції використовують спеціальне паливо і коли воно відпрацьовується, його потрібно правильно утилізувати.

Для цього необхідно так звані радіоактивні могильники, які будуть максимально далеко від людей, добре охоронятимуться та матимуть усі можливі стандарти безпеки.

Україна досить велика країна, порівняно із багатьма європейськими державами, до того ж, у нас є територія, яка і без того забруднена радіацією і це – Чорнобильська зона відчуження.

Туди так просто не потрапити і навіть туристичні походи з гідами суворо обмежені спеціальними маршрутами. Місця могильників не розголошуються, а якщо хтось підійде близько, його обов’язково зупинять.

Складати відпрацьоване ядерне паливо там можна не просто роками, а цілими сторіччями.

В Європі цього зробити неможливо, особливо в таких маленьких країнах, як Данія. Там немає де звичайний склад побудувати, а такий дуже складно. Зараз ці країни бачать, що їх відрізають від дешевої російської нафти через дії РФ і цей конфлікт не закінчено, то вони коригуватимуть свої плани, – каже аналітик.

Експерти впевнені, що Європа пригальмує із закриттям діючих електростанцій, а там, де це можливо, наприклад у Франції, спробує побудувати нові.

У цьому питанні Україна має одразу декілька переваг – велику кількість діючих АЕС, необхідні потужності для будівництва нових та можливість стати енергохабом Європи.

Але працювати потрібно над безпекою та наближенням до міжнародних стандартів і інших АЕС.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому Росія знищує саме електромережі і розповідав, що буде з тарифами на світло через ракетні обстріли РФ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.