Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні існує небезпека ядерної та радіаційної катастрофи: що відомо

На енергоблоках Рівненської, Південноукраїнської та Хмельницької АЕС проводяться пускові операції

Колаж: Pro Гроші

Зранку Запорізька АЕС вже отримала живлення власних потреб

Колаж: Pro Гроші

Через зниження частоти в енергосистемі внаслідок пошкодження енергетичної інфраструктури спрацював аварійний захист на Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС. Усі енергоблоки цих станцій були автоматично відключені від електромережі.

Про це повідомив президент ДП "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

Тимчасово окупована Запорізька АЕС, яка не працює з вересня цього року, перейшла в режим повного блекауту із запуском всіх дизель-генераторів. Вперше за 40-річну історію української атомної енергетики всі енергоблоки АЕС були відключені.

"Подібна ситуація передбачена регламентами експлуатації атомних станцій, які обладнані надійними системами безпеки, а персонал має необхідний рівень кваліфікації та знань для оперативного реагування. Однак це не повинно заспокоювати. Адже існує реальна небезпека ядерної та радіаційної катастрофи, що несуть обстріли всієї території України російськими крилатими та балістичними ракетами, та величезний ризик ураження атомних станцій", — йдеться в повідомлені.

Зранку 24 листопада Запорізька АЕС вже отримала живлення власних потреб від енергосистеми України. Всі дизель-генератори відключені та переведені в режим чергування.

На енергоблоках Рівненської, Південноукраїнської та Хмельницької АЕС проводяться пускові операції. Протягом дня за готовності енергосистеми блоки цих станцій будуть підключені до електромережі та постачання електроенергії.

Ситуація зі світлом в областях

Раніше ми писали, що Укренерго довелося залучити "червоні" графіки відключення мережі, щоб захистити систему від додаткових аварій та підтримати її роботу. До споживачів поступово повертається електрика, але досі чимало будинків не підключені до електропостачання.

  • Київ та Київська область: найскладніша ситуація наразі в столиці України. Як повідомив мер Віталій Кличко, 70% Києва залишається без світла. Енергетики всю ніч працювали над відновленням балансу. Передбачається, що ближче до вечора вдасться стабілізувати становище. Водопостачання повністю повернулося на лівому березі міста, на правому його також відновили до обіду.
  • Харківська область: комунальні служби працюють над запуском критичної інфраструктури. Як тільки вдасться відновити постачання там, на черзі – житлові будинки. Деякі райони міста вже мають світло, проте це невелика частина всієї області.
  • Дніпропетровська область: 50% споживачів регіону вже мають електрику, вся критична інфраструктура підключена до мережі. В області розгорнули понад 200 Пунктів Незламності, які мають тепло, воду та світло.
  • Черкаська область: продовжуються відновлювальні роботи. Станом на ранок у регіоні застосували жовтий графік. Більшість споживачів вже мають електрику, в частині населених пунктів станом на 10 годину ранку застосовані спеціальні графіки аварійних обмежень.
  • Кіровоградська область: електроенергія присутня тільки на об'єктах критичної інфраструктури.
  • Вінницька область: повністю відновлено постачання електроенергії.
  • Одеська область: об'єкти критичної інфраструктури заживлені. У першій половині дня не курсує громадський електротранспорт для зменшення навантаження.
  • Львівська область: застосовуються планові відключення, проте більша частина регіону підключена до споживання.
  • Миколаївська область: послідовно відбувається підключення критичної інфраструктури. Розгорнули 28 Пунктів Незламності. Для забезпечення електрикою окремих об'єктів в область привозять дизельні генератори.
  • Івано-Франківська область: Укренерго дало вказівку одночасно застосувати графіки аварійних, погодинних та спеціальних відключень.
  • Житомирська область: вдалося відновити постачання електрики для 400 000 споживачів. Відновлювальні роботи продовжуються.
  • Чернівецька область: залучили графіки екстрених відключень. Не працює громадський електричний транспорт, проте заживлені об'єкти критичної інфраструктури.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як киян сповіщатимуть про повітряну тривогу. Також ми повідомляли, що АЗС підвищили ціни на бензин після ракетного обстрілу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.