Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відключення все-таки будуть? У ДТЕК пояснили, чому енергосистемі складно без Каховської ГЕС

Виконавчий директор компанії Дмитро Сахарук розповів, як енергосистема адаптовується до роботи без Каховської ГЕС та яких змін очікувати

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Віялові відключення світла по Україні можливі,однак наразі вони застосовуються лише на прифронтових територіях

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Віялові відключення світла в Україні після того, як російські окупанти зруйнували Каховську ГЕС, все ж можливі. Наразі світло відключаються лише на найближчих до фронту територіях, однак ці відключення не пов'язані з дефіцитом в енергосистемі.

Як розповів виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук, енергосистема продовжує адаптовуватися та зменшує об'єм води, який потрапляє в Каховське водосховище. Додаткова генерація забезпечується станціями, тож наразі це дозволяє не вимикати світло усім споживачам одразу.

"Попри це, у вечірній час може виникати дефіцит, а отже і обмеження. Виробництва електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів, але ситуація в енергосистемі залишається непростою, а ввечері у зв'язку з обмеженою кількістю енергоблоків у роботі може виникати дефіцит потужності", – сказав він.

Дмитро Сахарук також зазначив, що масові відключення світла найчастіше стаються на територіях, які пролягають близько до епіцентру бойових дій. Однак вони не пов'язані з дефіцитом в енергосистемі.

Що кажуть в Укренерго

За інформацією голови правління компанії Володимира Кудрицького, українцям навряд чи загрожують масові відключення світла.

"Ми такої ситуації зараз не прогнозуємо, але якщо не буде нових катастрофічних подій. Тому найближчі тижні ми маємо прийти без масових відключень", – сказав фахівець.

При цьому, за його словами, в Україні триває ремонтна кампанія в енергосистемі. Існує план, за яким до осінньо-зимового періоду мають бути відновлені енергооб'єкти. Це дозволить уникнути відключень не тільки влітку, а й восени та взимку.

Чому ГЕС змінили режим роботи

Усе для того, аби зменшити масштаби затоплення шляхом зниження обсягу води, що надходить до Каховського водосховища. Таким чином Укренерго та Укргідроенерго перевіряють сценарії, які дозволять збалансувати роботу енергосистеми з урахуванням відсутності Каховської ГЕС.

Раніше стало відомо, скільки коштуватиме будівництво нової станції на місці зруйнованої Каховської ГЕС. Також ми розповідали, що загрожує Запорізькій АЕС через катастрофу у Херсонській області.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.