Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підрив дамби Каховської ГЕС – що загрожує Запорізькій атомній станції

Запорізька атомна електростанція перебуває північніше по Дніпру від підірваної сьогодні Каховської ГЕС, вона окупована росіянами

Фото: Каховська ГЕС, МАГАТЕ. Колаж: Pro Гроші

У МАГАТЕ не бачать "безпосереднього ризику" для Запорізької атомної електростанції.

Фото: Каховська ГЕС, МАГАТЕ. Колаж: Pro Гроші

Російські військові підірвали Каховську дамбу. В МАГАТЕ не бачать "безпосереднього ризику" для Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС).

Про це йдеться в повідомленні Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

За інформацією агентства, експерти "уважно стежать за ситуацією".

У МАГАТЕ також наголосили, що на станції немає безпосереднього ризику для ядерної безпеки.

"МАГАТЕ відомо про повідомлення про пошкодження Каховської дамби в Україні; експерти МАГАТЕ на Запорізькій АЕС уважно стежать за ситуацією; на станції немає безпосереднього ризику для ядерної безпеки", — кажуть в організації.

Водночас, за словами гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, "рівень води у резервуарі для охолодження систем ЗАЕС серйозно знизився".

Запорізька атомна електростанція перебуває північніше по Дніпру від підірваної сьогодні Каховської ГЕС, вона окупована росіянами. Енергоатом пояснював, що вода з Каховського водосховища потрібна для того, щоб ЗАЕС отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки. І рівень цієї води падає.

В ОП заявили про небезпеку для Криму

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що підрив Каховської ГЕС може залишити Крим без води. Він додав, що руйнування гідроелектростанції – "це максимальна неадекватність".

Саме підрив ГЕС може призвести до знищення населених пунктів та біосфери. Крім того, Єрмак повідомив, що вже кілька сіл були повністю або частково затоплені.

"Також підрив Каховської ГЕС означає, що Крим залишиться без води. Це екологічний тероризм", – написав керівник ОП.

За словами Андрія Єрмака, цими діями російські окупанти намагаються зірвати контрнаступ українських військових. Однак всі спроби марні, адже підрив ГЕС не зашкодить наступу ЗСУ. Командування передбачило такі кроки окупантів, додав командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв.

Раніше ми вже писали про те, що Росія пошкодила майже всі ТЕС і великі ГЕС, а також про те, що Данілов назвав наслідки підриву Каховської ГЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.