Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Катастрофа на Каховській ГЕС — що буде з енергетикою в Україні

З'ясовували, чи є ризик аварійний відключень світла через підрив ворожими військами дамби Каховської гідроелектростанції

Фото: Каховська ГЕС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Каховська ГЕС не працювала в енергосистемі з жовтня 2022 року

Фото: Каховська ГЕС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через підрив Каховської гідроелектростанції (ГЕС) відключень електроенергії не буде. На роботу енергосистеми підрив дамби російськими військовими жодним чином не вплинув.

Про це повідомив генеральний директор Укргідроенего Ігор Сирота.

"Каховська станція не працювала в енергосистемі з жовтня минулого року. Що стосується роботи в енергосистемі – змін не відбудеться. Що стосується водосховищ, які вище по каскаду – ніяких на них впливів немає", – зазначив Ігор Сирота.

За його словами, доведеться заощаджувати воду, щоб "коли потрібно буде наповнити Каховське водосховище, ми могли швидко наповнити його та забезпечити області водою".

У Міністерстві енергетики також кажуть про "відсутність загроз для стабільності електропостачання" після підриву дамби.

"Загроз для стабільності електропостачання немає. Виробленої електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів. Експертами Міненерго та Укргідроенерго вивчається потенційний вплив катастрофи на обсяг гідрогенерації. Фактичний рівень виробленої електроенергії поки відповідає запланованому", - йдеться у повідомленні.

Що сталося з дамбою Каховської ГЕС

Як ми вже розповідали, 6 червня о 03:10 російські окупанти пошкодили дамбу. Вибух спровокував неконтрольоване скидання води зі сховища. Як наслідок – владі довелося оголосити масову екстрену евакуацію населення, адже катастрофа загрожує затопленню понад 80 населених пунктів.

Зокрема співробітники поліції та рятувальники виконуватимуть роботи на правобережній частині, також частково евакуюватимуть населення Херсона та острова Корабел.

Традиційно Кремль звинувачує Україну в підриві гідроелектростанції, називаючи подію "диверсією Києва". Дмитро Пєсков зазначив, що "головною ціллю було позбавити води окупований півострів Крим, оскільки подача до Північно-Кримського каналу скорочується".

В ОП заявили про небезпеку для Криму

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що підрив Каховської ГЕС може залишити Крим без води. Він додав, що руйнування гідроелектростанції – "це максимальна неадекватність".

Саме підрив ГЕС може призвести до знищення населених пунктів та біосфери. Крім того, Єрмак повідомив, що вже кілька сіл були повністю або частково затоплені.

"Також підрив Каховської ГЕС означає, що Крим залишиться без води. Це екологічний тероризм", – написав керівник ОП.

За словами Андрія Єрмака, цими діями російські окупанти намагаються зірвати контрнаступ українських військових. Однак всі спроби марні, адже підрив ГЕС не зашкодить наступу ЗСУ. Командування передбачило такі кроки окупантів, додав командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв.

Раніше ми вже писали про те, що Росія пошкодила майже всі ТЕС і великі ГЕС, а також про те, що Данілов назвав наслідки підриву Каховської ГЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.