Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Каховської ГЕС більше не існує. Скільки коштуватиме відбудувати станцію

За словами керівника Укргідроенерго Ігора Сироти, якщо роботи з відбудови розпочати найближчим часом, то їх можна буде закінчити за п'ять років

Фото: УНІАН, Telegram, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Відбудова Каховської ГЕС обійдеться Україні в майже мільярд доларів

Фото: УНІАН, Telegram, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Росіяни 6 червня повністю зруйнували Каховську гідроелектростанцію на Херсонщині, підірвавши машинну залу. На повну відбудову ГЕС Україні знадобиться до 1 мільярда доларів.

Про це сказав в інтерв'ю Forbes очільник Укргідроенерго Ігор Сирота.

"Крім станції відбудовувати потрібно ще мостовий і залізничний перехід. Це теж все зруйновано", – зазначив він.

За його словами, якщо розпочати роботи найближчим часом працювати 24/7, то відбудувати ГЕС можливо за п'ять років. Ігор Сирота додав, що ця робота вже зацікавила італійських та турецьких будівельників.

Керівник Укргідроенерго також підкреслив, що Каховська ГЕС мала дуже важливе значення для України. Власне, крім стабілізуючої ролі для енергосистеми, водосховище станції забезпечувало водою величезну кількість людей та підприємств.

"Зараз цього не буде", – підсумував Сирота.

Що буде з енергетикою після катастрофи на ГЕС

Ігор Сирота прогнозує, енергосистема не відреагує на підрив дамби Каховської ГЕС. Усе через те, що станція на Херсонщині від'єднана від енергосистеми ще з жовтня 2022 року.

"Що стосується роботи в енергосистемі – змін не відбудеться. Що стосується водосховищ, які вище по каскаду – ніяких на них впливів немає", – підкреслив він.

Погоджуються зі словами Сироти й в Міністерстві енергетики. Там зазначають: стабільності енергосистемі наразі нічого не загрожує.

"Експертами Міненерго та Укргідроенерго вивчається потенційний вплив катастрофи на обсяг гідрогенерації. Фактичний рівень виробленої електроенергії поки відповідає запланованому", – підкреслили у відомстві.

Що сталося з дамбою Каховської ГЕС

У ніч на 6 червня росіяни підірвали дамбу. Через потужний вибух сталося неконтрольоване скидання води зі сховища. Як наслідок – українська влада розпочала масову екстрену евакуацію жителів Херсонської області, адже вода може затопити 80 населених пунктів.

Зокрема співробітники поліції та рятувальники виконуватимуть роботи на правобережній частині області, також частково евакуюватимуть населення міста Херсон та острова Корабел.

У Кремлі вже звинуватили у катастрофі Україну, назвавши те, що сталося "диверсією Києва". Так, Дмитро Пєсков зазначив, що "головною ціллю було позбавити води окупований півострів Крим, оскільки подача до Північно-Кримського каналу скорочується".

Раніше ми розповідали, яка загроза існує для Запорізької АЕС через катастрофу на Каховській ГЕС. Також нагадаємо, що Данілов озвучив наслідки підриву Каховської ГЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.