Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні екстрено змінили режим роботи ГЕС – до чого готуватися

З'ясовували, як в Укренерго хочуть зменшити масштаби затоплення внаслідок підриву Каховської дамби

Фото: УНІАН, Скриншот. Колаж: Pro Гроші

Виробництва електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів

Фото: УНІАН, Скриншот. Колаж: Pro Гроші

Через підрив російськими окупантами Каховської гідроелектростанції в Україні змінили режим роботи інших ГЕС. Це зробили для того, аби зменшити масштаби затоплення шляхом зниження обсягу води, що надходить до Каховського водосховища.

Про це повідомляє пресслужба Укренерго.

Укренерго спільно з Укргідроенерго опрацьовують сценарії подальшої збалансованої роботи енергосистеми з урахуванням нинішніх реалій.

Зазначається, що наразі виробництва електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів. Через тривалі ремонти на багатьох енергоблоках ТЕС, а також деяких АЕС, в енергосистемі працює менша кількість енергоблоків, які виробляють електроенергію.

"Укренерго просить споживачів протягом дня розподіляти використання електроенергії та переносити користування потужними приладами з вечора на інші періоди доби", - кажуть у пресслужбі.

Що сталося з дамбою Каховської ГЕС

У ніч на 6 червня росіяни підірвали дамбу. Через потужний вибух сталося неконтрольоване скидання води зі сховища. Як наслідок – українська влада розпочала масову екстрену евакуацію жителів Херсонської області, адже вода може затопити 80 населених пунктів.

Зокрема співробітники поліції та рятувальники проводили роботи на правобережній частині області, також частково евакуювали населення міста Херсон та острова Корабел.

У Кремлі вже звинуватили у катастрофі Україну, назвавши те, що сталося "диверсією Києва". Так, Дмитро Пєсков зазначив, що "головною ціллю було позбавити води окупований півострів Крим, оскільки подача до Північно-Кримського каналу скорочується".

В ОП заявили про небезпеку для Криму

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що підрив Каховської ГЕС може залишити Крим без води. Він додав, що руйнування гідроелектростанції – "це максимальна неадекватність".

Саме підрив ГЕС може призвести до знищення населених пунктів та біосфери. Крім того, Єрмак повідомив, що вже кілька сіл були повністю або частково затоплені.

"Також підрив Каховської ГЕС означає, що Крим залишиться без води. Це екологічний тероризм", – написав керівник ОП.

За словами Андрія Єрмака, цими діями російські окупанти намагаються зірвати контрнаступ українських військових. Однак всі спроби марні, адже підрив ГЕС не зашкодить наступу ЗСУ. Командування передбачило такі кроки окупантів, додав командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв.

Побудова нових водогонів

Як ми писали раніше, Кабінет міністрів виділив 1,5 мільярда гривень на будівництво магістральних водопроводів. Вони мають забезпечити постачання води до тих населених пунктів, які через підрив ворожими військами Каховської ГЕС, можуть залишитися без водопостачання.

Водопроводи дозволять постачати воду до Нікополя, Марганця та Кривого Рогу. Роботи, як повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, уже тривають.

Також виділили 846 млн грн чотирьом областям на забезпечення питною водою. Мова йде про наступні області:

  • Дніпропетровську;
  • Херсонську;
  • Запорізьку;
  • Миколаївську.

Раніше ми вже писали про те, що Росія пошкодила майже всі ТЕС і великі ГЕС, а також про те, що Данілов назвав наслідки підриву Каховської ГЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.