Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що буде зі світлом після підриву Каховської ГЕС? В Укренерго дали вичерпну відповідь

В компанії зазначають, що ситуація в енергосистемі залишається складною, але фахівці продовжують працювати над стабілізацією

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям розповіли про ситуація зі світлом та чи будуть віялові відключення

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям у короткостроковій перспективі не загрожують масштабні відключення світла через підрив росіянами дамби Каховської ГЕС. Втім усе залежить від подальшого розвитку подій.

Про це сказав голова правління Укренерго Володимир Кудрицький.

"Ми такої ситуації зараз не прогнозуємо, але якщо не буде нових катастрофічних подій. Тому найближчі тижні ми маємо прийти без масових відключень", – зазначив він.

Що стосується довгострокової перспективи то, за словами Кудрицького, існує план відновлення енергосистеми та підготовки до осінньо-зимового періоду. Цей план передбачає, що фахівцям вдасться відновити генеруючі потужності, які будуть потрібні на зиму.

"Виконання цього плану є передумовою того, щоби уникнути відключень не тільки влітку і восени, а також взимку.", – підкреслив голова правління Укренерго.

Що сталося з дамбою Каховської ГЕС

Вона була підірвана росіянами у ніч на 6 червня. Потужний вибух спровокував неконтрольоване скидання води зі сховища. Українська влада була змушена оголосили про проведення екстреної евакуації жителів Херсонської області, через загрозу підтоплення 80 населених пунктів.

Так, поліцейські та рятувальники організовували евакуацію на правобережній частині області, також частково були евакуйовані жителі Херсона та острова Корабел.

Тим часом Кремль звинуватив Україну у підриві дамби Каховської ГЕС. Зокрема Дмитро Пєсков заявив, що "головною ціллю було позбавити води окупований півострів Крим, оскільки подача до Північно-Кримського каналу скорочується".

Будівництво нових водогонів

Аби забезпечити водою населені пункти, які через зруйнування Каховської ГЕС, можуть залишитися без водопостачання, Україна збудує нові магістральні водопроводи. Для цього Кабмін вже виділив 1,5 млрд гривень.

Воду по ним отримуватимуть такі міста, як:

  • Нікополь.
  • Марганець.
  • Кривий Ріг.

Ще чотири області будуть окремо забезпечені питною водою. Це:

  • Дніпропетровська;
  • Херсонська;
  • Запорізька;
  • Миколаївська.

Раніше ми розповідали, як працюватимуть усі ГЕС після теракту в Херсонській області. Також ми писали, про наслідки підриву Каховської ГЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.