Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Укренерго попередили українців про небезпеку – що вигадали шахраї

Розповідаємо, що вигадали шахраї, аби дістатися до клієнтів компанії Укренерго

Фото: Unsplash, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

В Україні розсилають небезпечні листи з вірусом від Укренерго

Фото: Unsplash, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Шахраї в Україні не припинили свою діяльність навіть в умовах повномасштабної війни, навіть більше – вони активізували свою роботу. Так, в компанії Укренерго попередили, що підрядники та контрагенти отримують листи нібито від імені фірми та вимагають надіслати оригінали актів списання.

Про це повідомила пресслужба компанії.

"Обережно, фішинг! Зафіксована розсилка листів з вірусом зі сторонніх адрес начебто від імені НЕК Укренерго. На фото зразок небезпечних листів, які шахраї намагаються розсилати нашим підрядникам та контрагентам начебто від імені Укренерго", – пояснили в Укренерго.

Шахраї від імені Укренерго розсилають листи з вірусом
Шахраї від імені Укренерго розсилають листи з вірусом
Фото: Укренерго

Також там зауважили: офіційним поштовим доменом є @ua.energy. Тож усім, хто отримує листи від компанії, варто звертати увагу на електронну поштову адресу.

Як зрозуміти, що пишуть шахраї

В Укренерго розповіли, що розпізнати шахрая, в принципі, не складно. Про це свідчитиме, наприклад те, що лист надійшов не з офіційної адреси.

"Всі співробітники НЕК користуються поштою виключно з доменом @ua.energy. Якщо вам надійшов лист від нашої компанії з іншого домену – видаляйте, не відкриваючи", – кажуть у компанії.

Водночас шахраї використовують назву ДП Укренерго, хоча такої компанії взагалі не існує.

"Офіційна назва нашої компанії, яка використовується у діловому листуванні – НЕК Укренерго. До 2019 року використовувалась офіційна назва ДП НЕК Укренерго, – пояснили енергетики.

У листах, які розсилають шахраї, є підпис "бухгалтерки" Елены Витальевны. Примітно, що ініціали вказується саме мовою агресора.

"Це фейк без прізвища. Співробітники НЕК Укренерго, коли листуються, вказують повні дані відправника та державною мовою", – підкреслили в компанії.

Як залишитися з грошима під час онлайн-покупок

Покупки в інтернеті сьогодні надзвичайно популярні серед українців, адже економить час. Однак довірливістю громадян часто користують шахраї, які крадуть гроші.

Саме тому варто обов'язково дотримуватися певних правил під час купівлі товарів в інтернеті. Наприклад:

  • купуйте лише у надійних інтернет-магазинах. Перед тим, як замовити товар у якомусь магазині, то переконайтеся, що у продавця бездоганна репутація, а його присутність на ринку триває вже кілька років;
  • перевіряйте рейтинг та відгуки про магазин. Варто дослідити політику конфіденційності та безпеки. Важливо, щоб ваші особисті дані не передавалися третім особам для недобросовісних цілей.
  • забезпечте шифрування даних. Перед тим, як вводити особисту інформацію на сайті інтернет-магазину слід переконатися, що адреса починається з літер та символів "https://". Також важливо, аби в адресному рядку було зображення замочка. Це означає, що обмін даних між користувачем та сайтом шифрується.

Детальніше про інші важливі правила читайте у нашому матеріалі.

Загроза для українців у Польщі

Громадянам України у сусідній державі загрожують зловмисники, які не проти відібрати кошти у наших співвітчизників. Здебільшого аферисти намагаються маніпулювати своїми жертвами за допомогою фішингових сайтів.

Найпопулярніша схема обману у Польщі розсилка – розсилка SMS-повідомлень від польського банку ING Polska. Людей попереджають про те, що сплив термін доступу до мобільного застосунку фінансової установи. Щоби продовжити термін, потрібно відкрити посилання.

Раніше ми розповідали, чому українці можуть втратити усі гроші на картках Monobank. Також ми пояснювали, чому не варто забувати чеки на касі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.