Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці ризикують втратити гроші на картках Monobank – що вигадали шахраї

Зловмисник представився співробітником Monobank і попросив жінку пройти анкетування для уточнення даних

Фото: Pexels, Monobank, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Волонтерку обікрав на 80 000 грн нібито працівник Monobank

Фото: Pexels, Monobank, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Шахраї звикли користуватися стандартною схемою, яка досі, на жаль, працює на українцях. Але вигадують нові підходи та способи обману, щоб збільшити правдоподібність та не викликати сумнівів у потенційних жертв. Аферисти представляються працівниками банків і різноманітними маніпуляціями отримують доступ до карток і рахунків.

Про атаку на волонтерський збір розповіла Тетяна Скоропляс в Instagram.

Жінка є офіційно зареєстрованим волонтером, має всі відповідні документи та сплачує податки. Нещодавно вона відкрила монобанку для збору коштів на потреби ССО, записала відео зі зверненням до українців. Воно завірусилося в мережі та привабило шахраїв. Наступного дня в Telegram нібито з акаунту Monobank зателефонував представник.

Він зауважив, що на карті останню добу відбувається надвисока активність, і запропонував пройти анкетування для збору розгорнутої інформації. Дівчина погодилася, оскільки побачила галочку верифікації, тож сумнівів щодо справжності акаунту не мала.

"Лише згодом я зрозуміла, проаналізувавши ситуацію, що справжня галочка відрізняється кольором. У шахраїв вона більш кольорова і яскрава, напевно, це звичайний преміум смайл у месенджері", – констатувала Тетяна.

Який вигляд має галочка верифікації акаунту в Telegram
Який вигляд має галочка верифікації акаунту в Telegram
Фото: Скріншот

Ще одна дивна деталь, яку волонтерка не зауважила одразу, – попередня історія переписки з техпідтримкою Monobank не відображалася. Але також було два нюанси, які доводили, що співрозмовник дійсно працює в банку:

  • він знав точну суму використаного кредитного ліміту на особистій чорній картці;
  • шахрай під час розмови "викинув" користувача з мобільного додатку Monobank.

Згодом, після внесення додаткової інформації, аферист попросив назвати код, який прийшов на телефон. Жінка відмовилася, аргументуючи рішення тим, що навіть працівники банків не повинні вимагати жодних кодів і паролів доступу від клієнтів. Тож довелося відправляти електронного листа з підтвердженням на пошту.

Як тільки Тетяна перейшла за посиланням у листі, співрозмовник розірвав зв'язок. Дівчина одразу зрозуміла, що натрапила на шахраїв, і заблокувала свої картки. Але зловмисник встиг вкрасти 80 000 грн, зібраних на потреби ССО.

Як можна захиститися від більшості шахраїв

Раніше ми розповідали, що більшість крадіїв перейшли з реального життя у віртуальне, тобто користуються можливостями інтернету, щоб обманювати людей і залишати без грошей. За словами заступника керівника Національного банку України Олексія Шабана, 86% шахрайських транзакцій відбуваються саме в мережі.

Українці більш-менш засвоїли інформацію, що не можна передавати персональні дані третім особам. Але за допомогою хитрощів зловмисникам вдається обвести навколо пальця довірливих громадян.

"Тепер стає нагальним розуміння того, що потрібно захистити номер мобільного телефону, прив'язаний до рахунку. Для цього треба ідентифікувати цей номер у мобільного оператора за своїми паспортними даними", – уточнив Олексій Шабан.

Також він порадив українцям не користуватися маловідомими маркетплейсами чи інтернет-магазинами з низьким рейтингом. Якраз на таких платформах аферисти шукають своїх жертв.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що співчуття може залишити без грошей та розповідав, якої афери з "військовими" треба остерігатися. Також ми повідомляли, що дізналися історії невдалого онлайн-шопінгу українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.