Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців у Польщі попередили про шахраїв: як можна залишитись без грошей на карті

Українцям варто пильно ставитися до будь-яких повідомлень і реклами навіть за кордоном, щоб аферисти не змогли отримати персональні дані

Фото: Pexels

Українці в Польщі ризикують натрапити на шахраїв

Фото: Pexels

У Польщі почали активно діяти шахраї, націлившись на отримання банківських даних та іншої особистої інформації. Українцям треба слідкувати за власною цифровою безпекою і не потрапляти на гачки зловмисників, інакше є великий ризик втратити кошти.

Група реагування на інциденти комп’ютерної безпеки польського фінансового сектору (CSIRT KNF) розповіла про кілька популярних схем шахрайства.

Здебільшого аферисти намагаються маніпулювати своїми жертвами за допомогою фішингових сайтів. Це такі інтернет-сторінки, що дизайном і структурою нагадують офіційні портали, а насправді лише підробка. Вводячи там будь-яку інформацію, людина власними руками дає доступ до важливих даних. Наприклад, банківських додатків чи рахунків.

Одна з поширених сьогодні шахрайських схем у Польщі – розсилки SMS-повідомлень від імені великого польського банку ING Polska. В тексті йдеться про закінчення терміну доступу до мобільного застосунку фінансової установи. І щоб продовжити його, варто перейти за посиланням.

"Посилання з SMS веде на небезпечний веб-сайт, де окрім банківських облікових даних шахраї виманюють номери PESEL і дані платіжних карток. Будьте пильними та не дайте себе обікрасти",кажуть представники CSIRT KNF.

SMS нібито від польського банку ING Polska
SMS нібито від польського банку ING Polska
Фото: CSIRT KNF/Twitter

Інша схема стосується фальшивої реклами стосовно продажу від імені польської авіакомпанії LOT втраченого багажу. Зловмисники публікують оголошення про вигідні ціни на багаж і дають посилання на невелике опитування. Там виманюють дані платіжної картки та за кілька секунд крадуть гроші з рахунку.

Оголошення про продаж багажа за низькими цінами
Оголошення про продаж багажа за низькими цінами
Фото: CSIRT KNF/Twitter

Наступна схема націлена на користувачів Facebook, яким пропонують дешево купити Вроцлавську та Варшавську міські транспортні карти. Алгоритм такий самий: спершу перехід за посиланням в оголошенні, а потім "злив" персональної фінансової інформації.

Оголошення про купівлю дешевих транспортних карток
Оголошення про купівлю дешевих транспортних карток
Фото: CSIRT KNF/Twitter

Яким повідомлення на Facebook не треба довіряти

Раніше ми розповідали, які дивні повідомлення розсилають по месенджері від соціальної мережі Facebook. Історією поділився приватний детектив Руслан Болгов, якому одного дня прийшло сповіщення про нібито велику кількість скарг на бізнес-сторінку.

Це мало призвести до блокування акаунту і втрати всього вмісту. А щоб розв'язати проблему, необхідно подати заявку про зняття блоку.

"Ваша сторінка у Facebook порушує стандарт спільноти. Наша система отримала повідомлення від багатьох людей про порушення авторських прав, підроблену ідентифікацію, порушення конфіденційності, неприйнятний зміст", – йдеться у тексті.

Зрозуміло, що за посиланням ніякого подання апеляції не передбачено. Після натискання користувач потрапляє на стандартну форму введення логіна та пароля, от тільки сайт не справжній, а фішинговий. Дизайн майже ідентичний з Facebook, втім можна помітити деякі відмінності.

Після введення даних для входу в соціальну мережу спрацює скрипт, який миттєво вкраде цю інформацію та передасть шахраям. Дали залишиться тільки чекати, поки зловмисники заволодіють банківськими паролями.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці ризикують втратити гроші на картках Monobank. Також ми повідомляли, що співчуття може залишити без грошей і розповідали, якої афери з "військовими" треба остерігатися.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.